Gruparea islamistă Tehreek-e-Jihad a atacat o bază aeriană din Pakistan

Data actualizării: Data publicării:
militari pakistanezi în alertă
Pakistanul se confruntă, de la revenirea la putere a talibanilor în Kabul, cu o deteriorare a securității statale. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Nouă militanţi islamişti au atacat sâmbătă o bază de antrenament a forţelor aeriene din zona centrală pakistaneză Mianwali, avariind trei avioane „neoperaţionale”.  Armata a transmis că toţi atacatorii au fost ucişi de forţele de securitate. Gruparea Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP) a revendicat atacul, informează Reuters.

Trei militanți au fost uciși înainte de a intra în bază, în timp ce ceilalți au fost încolțiți înainte de începerea operațiunii de eliminare, a transmis armata într-un comunicat. Comunicatul nu menționează nicio victimă în rândul personalului de securitate.

Atacul de sâmbătă dimineață i-a șocat pe locuitorii din apropierea bazei, care s-au trezit în salvele de focuri de armă care au întrerupt liniștea dimineții.

„M-am trezit în jurul orei 3 a.m., după ce am auzit împușcături puternice care au continuat până în jurul orei 7 a.m.”, a declarat Zeeshan Niazi, un rezident din Mianwali, pentru Reuters.

Armata a transmis că nouă militanți au fost uciși în atacul asupra bazei aeriene de antrenament a forțelor aeriene pakistaneze din Mianwali. O declarație anterioară spunea că șase militanți au fost implicați în atac.

„Nu au fost pagube la activele operaționale funcționale ale Forțelor Aeriene pakistaneze. Doar trei aeronave neoperaționale au fost vizate în timpul atacului”, se arată în comunicatul militar. Mai devreme, acesta transmitea că o cisternă de combustibil a fost de asemenea avariată în atac.

„Datorită răspunsului rapid și eficient al trupelor, (atacul) a fost dejucat, asigurând securitatea personalului și a bunurilor”, se arată în comunicat.

Grupul militant islamist Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP) a revendicat atacul într-o declarație trimisă jurnaliştilor de purtătorul de cuvânt al acestuia.

TJP a ieșit în prim-plan abia în acest an și se știu puține despre acest grup, care a desfășurat o serie de atacuri importante în țară, inclusiv uciderea a 12 soldați la o bază militară pakistaneză din provincia de sud-vest Balochistan, în iulie.

Pakistanul se confruntă de mai multe luni cu o deteriorare a situaţiei de securitate, în special de la revenirea la putere a talibanilor la Kabul în august 2021, mai ales în regiunile de la graniţa cu Afganistanul. Islamabadul consideră că unele dintre aceste atacuri sunt planificate de pe teritoriul afgan, ceea ce Kabulul neagă. TJP şi-a intensificat atacurile, vizând în principal forţele de securitate, în special poliţia, după ce a renunțaț la o încetare a focului, și așa fragilă, în noiembrie 2022.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri