Hackerii ruși Killnet revendică un atac cibernetic asupra Lituaniei

Data publicării:
silueta hacker cu gluga si laptop, cu steagul rusiei in spate
Germania acuză Rusia de un atac cibernetic "intolerabil". Foto: Profimedia Images

Grupul rus de hackeri Killnet a revendicat luni un atac cibernetic de tip Denial of Service (DDoS) asupra Lituaniei, afirmând că este un răspuns la blocarea tranzitului de bunuri vizate de sancţiuni ale UE spre exclava rusă Kaliningrad. Lituania a confirmat că mai multe instituţii de stat şi private au fost vizate de un atac cibernetic.

„Atacul va continua până când Lituania va ridica blocada”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Killnet.

„Am distrus până acum 1.652 de resurse de web. Iar asta este doar până acum”, a spus el, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Exclava Kaliningrad este legată de restul Rusiei doar printr-o cale ferată care trece prin Lituania, membră a UE şi a NATO.

Centrul naţional de securitate cibernetică de la Vilnius a anunţat în cursul după-amiezii că instituţii de stat şi private au fost vizate de un atac cibernetic de tip DDoS.

„Este foarte probabil ca atacuri de intensitate similară sau mai mare să continue în zilele următoare, în special în sectoarele transportului, energiei şi financiar”, a precizat centrul.

Reţele sigure utilizate de instituţiile de stat s-au aflat printre cele afectate, a mai menţionat sursa citată.

Lituania a început de sâmbăta trecută să blocheze tranzitul spre Kaliningrad a mărfurilor rusești care fac subiectul sancțiunilor impuse de UE. Moscova a condamnat această decizie, pe care a numit-o „blocadă”, și a promis că va oferi un răspuns dur.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri