Hamas a lansat asupra Israelului peste 7.400 de rachete. Iron Dome a interceptat doar 1.100. Care e explicația

Data publicării:
Sistem Iron Dome în acțiune deasupra Israelului
Sistem Iron Dome în acțiune, deasupra Israelului. Din peste 7.000 de rachete trase de Hamas, Iron Dome a interceptat circa 1.100. Foto: Profimedia Images

Guvernul israelian a anunțat că gruparea teroristă Hamas a lansat asupra Israelului peste 7.400 de rachete, din 7 octombrie și până în prezent. Dintre acestea sistemul Iron Dome a interceptat peste 1.100 de rachete, informează The Guardian, care citează publicația Time of Israel.

Din cele peste 7.400 de rachete trase, 550 au fost lansări eșuate care au căzut în interiorul Fâșiei Gaza.

Peste 400 de rachete au lovit „direct” Israelul, iar peste 1.100 au fost interceptate de Iron Dome.

Din datele furnizate de guvernul israelian, rămâne un „rest” de 5.350 de rachete.

Times of Israel notează că acestea ar putea fi rachete care au căzut „în câmp”, în zone nepopulate, dar guvernul israelian nu a precizat date suplimentare în acest sens.

Sistemul antirachetă israelian Iron Dome este, în esență, un sistem C-RAM (Counter Rockets, Artillery, Mortars), destinat cu precădere interceptării rachetelor cu rază scurtă de acțiune (de tip Katiușa) ori a proiectilelor de artilerie clasică (obuze sau mortiere).

Procesul de interceptare a rachetelor sau obuzelor de către Iron Dome este cvasi-automatizat: în momentul când un astfel de proiectil apare pe radarele Iron Dome, unitatea de comandă a bateriei analizează traiectoria proiectilului și „decide” dacă ținta „merită” să fie interceptată sau nu.

Sistemul Iron Dome e dotat cu radare extrem de sensibile, care pot detecta eventuale pericole de la distanțe cuprinse între 4 și 70 de kilometri. De asemenea, sistemul poate prezice traiectoria și punctul de impact. Un centru de control procesează aceste informații și se conectează la un lansator care trage o rachetă pentru a distruge proiectilul. Sistemul este conceput să răspundă numai atunci când există, cu adevărat, o amenințare și mortierele urmează să lovească zone populate. Dacă se calculează că o rachetă străină va ateriza în zone nepopulate, atunci sistemul nu se activează, tocmai pentru a nu irosi proiectilele.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri