Haos în Kabul. Străzile orașului sunt blocate de oameni care nu știu ce să facă după sosirea talibanilor

Data actualizării: Data publicării:
mii de masini blocate pe strazile din kabul
Străzile din Kabul, complet blocate duminică de localnici care nu știu încotro să se îndrepte. Sursă foto: colaj Twitter

După ce forțele insurgente ale talibanilor au intrat duminică în Kabul, capitala Afganistanului, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane, iar o delegație a talibanilor a început să poarte negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidențial pentru transferul pașnic de putere, starea de spirit a devenit un haos generalizat. 

Locuitorii din Kabul „nu au fost niciodată atât de îngrijorați”, relatează un reporter al BBC News aflat la Kabul.

Multe magazine și piețe s-au închis, iar unii oameni spun că „nu au fost niciodată atât de îngrijorați”. 

Unele birouri guvernamentale sunt, de asemenea, închise, iar armata și poliția își părăsesc posturile de serviciu din anumite locuri ale orașului. 

Pe twitter, un profesor din Kabul a distribuit un videoclip în care se poate observa cum traficul este blocat pe mai multe artere de circulație ale orașului, iar oamenii se grăbesc și fug spre casele lor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Totodată, talibanii au anunțat prin mai multe canale că nu vor să provoace violențe și susțin că cine vrea să plece din oraș e liber. O sursă citată de Al Jazeera a spus că „nu avem intenția de a lupta, sediile guvernamentale sunt în siguranță și am primit instrucțiuni ca, dacă oamenii vor să părăsească orașul, să le permitem acest lucru”.

Citește și: Momentul în care talibanii intră în Kabul VIDEO

În Kabul se află și zeci de mii de afganii care fugit zilele trecute din orașele cucerite de talibani și au căutat siguranță și refugiu în capitala țării. Aceștia sunt oameni care aveau case și locuri de muncă, magazine și ferme, dar au lăsat totul în urmă pentru a scăpa cu viață. Potrivit organizației internaționale "Salvați copiii", în jur de 72.000 de copii dorm pe străzi.

Citește și: Oficial NATO: UE își mută diplomații într-un loc mai sigur după ce talibanii au intrat în Kabul

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri