Galerie Foto Haos în Noua Caledonie, unde violențele continuă: Primii francezi, dar și șase români, au fost evacuați din republică

Data publicării:
oameni evacuati din noua caledonie
Șase persoane au fost ucise în Noua Caledonie, de la începutul violențelor. FOTO: Profimedia Images

Evacuarea turiştilor francezi blocaţi în Noua Caledonie din cauza violenţelor a început sâmbătă, a anunţat într-un comunicat Înaltul Comisariat al Republicii în arhipelag, relatează AFP, citată de Agerpres. De asemenea, MAE a transmis că toţi cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, cu diferite curse aeriene.

Șase persoane au fost ucise în Noua Caledonie, de la începutul violențelor. FOTO: Profimedia Images
Șase persoane au fost ucise în Noua Caledonie, de la începutul violențelor. FOTO: Profimedia Images

În timp ce aeroportul internaţional La Tontouta rămâne închis din 14 mai, turiştii francezi au decolat la bordul unor aeronave militare spre Australia şi Noua Zeelandă, de pe aerodromul Magenta din Noumea.

Preşedintele francez a efectuat joi o vizită surpriză în Noua Caledonie, exprimându-şi speranţa privind o întoarcere „cât mai curând posibil (...) la pace, la calm, la securitate”, la o peste o săptămână de la începutul violenţelor fără precedent în 40 de ani în arhipelagul francez din Pacificul de Sud.

Însoţit de miniştrii de Interne, al Apărării şi al teritoriilor de peste mări, preşedintele francez a discutat timp de peste trei ore şi jumătate cu aleşi şi actori economici din arhipelag, pe care violenţele şi distrugerile l-au adus într-o situaţie de criză.

Șase persoane au fost ucise în Noua Caledonie, de la începutul violențelor

De la începutul violenţelor în arhipelagul francez, şase persoane au fost ucise, între care doi jandarmi. Circa 86 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, potrivit ministrului de interne Gerald Darmanin.

Vizita preşedintelui Macron a survenit în condiţiile în care se înmulţesc, inclusiv în cadrul majorităţii prezidenţiale, apelurile la amânarea proiectului de lege privind corpul electoral din acest teritoriu, respins de tabăra proindependenţă şi care se află la originea revoltelor.

Teritoriul din Pacificul de Sud, cucerit şi colonizat în secolul al XIX-lea, este strategic pentru Franţa, care vrea să-şi întărească influenţa în Asia-Pacific, şi are bogate resurse în nichel, metal indispensabil pentru fabricarea vehiculelor electrice.

Șase cetăţeni români au plecat din Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, sâmbătă, că toţi cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, cu diferite curse aeriene.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al României la Paris şi al Ambasadei României la Canberra, în colaborare cu autorităţile franceze şi australiene, toţi cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAE.

Astfel, un cetăţean român a fost evacuat miercuri, 22 mai, prin intermediul unei curse aeriene organizate de către autorităţile franceze, în colaborare cu cele australiene şi cele din Noua Zeelandă, cu destinaţia Australia.

Ceilalţi cinci cetăţeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă, 25 mai. Dintre aceştia, doi au fost evacuaţi către Australia cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Australiene, ceilalţi trei fiind îmbarcaţi pe un zbor civil organizat de autorităţile franceze.

„MAE le adresează mulţumiri autorităţilor franceze şi australiene pentru întregul sprijin oferit în vederea evacuării cetăţenilor români din Noua Caledonie”, scrie în comunicat.

Anterior, MAE a emis o atenţionare de călătorie în contextul decretării, de către preşedintele Republicii Franceze, a stării de urgenţă în teritoriul francez de peste mări, pentru a face faţă încălcărilor grave ale ordinii publice care au loc în acest spaţiu.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...