Galerie Foto Harkov, sub un val de drone Shahed în prag de Anul Nou. Rușii spun că lovesc ținte militare, imaginile de la fața locului îi contrazic

Data actualizării: Data publicării:
bombardament in harkov
Mai multe orașe ucrainene au fost lovite de ruși cu drone Shahed, de fabricaţie iraniană, în timpul nopții. Cel mai afectat a fost Harkov. FOTO: Profimedia Images

Mai multe orașe ucrainene au fost lovite de ruși cu drone Shahed, de fabricaţie iraniană, în timpul nopții. Cel mai afectat a fost Harkov. Moscova a anunțat că a lovit ţinte "militare" în acest oraș oraş, dar autorităţile locale au spus că au fost atacate clădiri civile, printre care un hotel și spitale. Armata Kievului a transmis că a doborât 21 din cele 49 de drone.

Sâmbătă, Rusia a declarat că nu va lăsa "nepedepsit" atacul cu rachete asupra oraşului, situat la aproximativ 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Moscova insistă că Kievul este responsabil, dar Ucraina nu a făcut niciun comentariu momentan.

"Ca răspuns la acest act terorist, forţele armate ruse au lovit centre de luare a deciziilor şi instalaţii militare" în Harkov, a transmis duminică Ministerul rus al Apărării.
Guvernatorul regiunii ucrainene, Oleg Sinegubov, a declarat însă că rachetele au vizat sâmbătă seara un hotel, clădiri rezidenţiale, clinici şi spitale, rănind 28 de persoane. Printre acestea se numără doi adolescenţi şi un britanic, care era consilierul de securitate al unei echipe de jurnalişti germani, conform autorităţilor ucrainene.

Rusia a recunoscut că a vizat un "fost complex hotelier", Palatul Harkov, dar a declarat că acesta găzduieşte membri ai serviciilor de informaţii militare şi ai forţelor armate ucrainene "implicaţi" în atacul de la Belgorod, precum şi "mercenari străini".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a declarat că atacurile cu drone au avariat, de asemenea, "cafenele, clădiri rezidenţiale şi birouri", dar nu au existat victime.
"În ajunul Anului Nou, ruşii vor să ne intimideze oraşul, dar nu ne este frică", a adăugat el.

La rândul lor, forţele aeriene ucrainene au susţinut că şase rachete ghidate ruseşti au vizat Harkovul. De asemenea, ele au precizat că au doborât 21 din cele 49 de drone Shahed de fabricaţie iraniană lansate de Rusia spre teritoriul său în cursul nopţii şi care au vizat în special sudul şi estul ţării.

Mai multe orașe ucrainene au fost lovite de ruși cu drone Shahed, de fabricaţie iraniană, în timpul nopții. Cel mai afectat a fost Harkov. FOTO: Profimedia Images
Mai multe orașe ucrainene au fost lovite de ruși cu drone Shahed, de fabricaţie iraniană, în timpul nopții. Cel mai afectat a fost Harkov. FOTO: Profimedia Images

Ultimele zile au fost marcate de o escaladare a violenţei între Rusia şi Ucraina

Vineri, Ucraina a fost cufundată în doliu de un atac cu rachete despre care a spus că a fost cel mai masiv de la începutul conflictului, cu excepţia primelor zile ale războiului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă după-amiază că 39 de persoane au murit în întreaga ţară, dar de atunci au fost anunţate mai multe decese.

Duminică, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lissak, a declarat că unul dintre răniţi a murit la spital, ridicând numărul morţilor pentru zona sa la şapte.
La Kiev, numărul morţilor a crescut la 19, conform administraţiei militare a capitalei. "Echipele de salvare continuă să găsească victime ale atacului cu rachete ruseşti", a adăugat sursa citată.

Sâmbătă, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind atacul de la Belgorod, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat Kievul de "un atac nediscriminatoriu şi deliberat asupra unei ţinte civile". Reprezentantul britanic Thomas Phipps a replicat că, "dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea ruşilor în acest război, ar trebui să înceapă cu preşedintele Putin".

Duminică, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski urmează să ţină discursuri aşteptate de Anul Nou, după un 2023 marcat de eşecul contraofensivei de vară a Ucrainei şi de îngheţarea aproape totală a liniei frontului. Această situaţie este cu atât mai îngrijorătoare din perspectiva Kievului, cu cât ajutorul occidental începe să se epuizeze, atât în Europa, cât şi în Statele Unite, crescând riscul unei opriri a fluxului de muniţii şi fonduri.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri