Imagini din satelit arată gropi comune săpate la periferia Mariupolului. Maxar Technologies: Sunt cel puțin 200 de morminte noi

Data actualizării: Data publicării:
imagine din satelit cu morminte in manhus la 23 aprilie
Imagini din satelit surprinse la 23 martie în Manhuș Foto: Maxar Technologies via CNN

Oficialii ucraineni au identificat marți locul unor aparente gropi comune, săpate în afara orașului asediat Mariupol, afirmații susținute de publicarea unor imagini din satelit colectate și analizate de compania privată Maxar Technologies, relatează CNN.

groapa comuna mariupol - maxar via cnn
Imagini din satelit surprinse în zona Manhuș în 3 aprilie Foto: Maxar Technologies via CNN

Joi, într-o postare pe contul de Telegram, Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris că a fost identificat unul dintre locurile unde au fost înmormântați, într-o groapă comună, locuitori morți din Mariupol. Este vorba de localitatea Manhuș, aflată la circa 19 kilometri vest de orașul port de la Marea Azov.

Andriușcenko - care nu se află în Mariupol, dar a primit informații din interiorul orașului asediat - a postat coordonatele locului pe Telegram, spunând că forțele rusești au săpat mai multe gropi comune, fiecare măsurând aproximativ 30 de metri.

„Camioanele transportă trupurile morților și pur și simplu le aruncă acolo. Este o dovadă clară a crimelor de război și a încercărilor de a le mușamaliza”, a comentat Andriușcenko.

La rândul său, compania Maxar Technologies a publicat marți o analiză a unor imagini din satelit care par să dovedească existența unor gropi comune la periferia nord-vestică a localității Manhuș.

„Potrivit unor informații recente din mass-media, soldații ruși au dus cadavrele persoanelor ucise din Mariupol în această localitate. Am revăzut imaginile noastre din satelit, începând de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie, iar ele indică faptul că între 23 și 26 martie 2022 au început să fie făcute săpături, care au continuat să se extindă în ultimele două săptămâni. Mormintele sunt aliniate pe patru șiruri care măsoară circa 85 de metri fiecare. Sunt peste 200 de morminte noi”, a conchis compania Maxar.

Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, a afirmat, la rândul său, joi că forțele rusești au îngropat cadavre în gropi comune în Manhuș. Oficialii ucraineni susțin că până la 20.000 de persoane au murit în săptămânile în care orașul s-a aflat necontenit sub bombardamente.

„Mai mult de 20.000 de civili - femei, copii, bătrâni - au murit pe străzile orașului nostru din cauza artileriei inamice, a avioanelor. Sunt mărturii inclusiv de la șefii serviciilor noastre municipale, care au văzut acest lucru. Și, din păcate, am văzut că trupurile locuitorilor morți din Mariupol au început să dispară de pe străzile orașului nostru”, a declarat Boicenko.

Edilul susține că gropile comune se află dincolo de un drum de ocolire, în apropierea unui cimitir.

„Există un câmp în apropierea cimitirului, iar pe acest câmp există șanțuri de 30 de metri lungime, iar acolo îi îngroapă, aduc cadavrele morților cu camioanele și le aruncă în aceste șanțuri”, a spus el.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmațiile potrivit cărora rușii ar fi aruncat cadavrele în gropi comune în acel loc, iar un bilanț exact al morților, în urma săptămânilor de bombardamente intense asupra Mariupolului, nu este disponibil.

Jurnaliștii din zonă au strâns însă mărturii despre înmormântarea în grabă a civililor din orașul asediat, iar pe rețelele sociale au apărut imagini care arată cadavre lăsate în oraș aparent pentru a fi colectate.

Aceste dovezi despre existența unor gropi comune din afara Mariupolului au apărut în timp ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat joi „eliberarea” orașului de către forțele rusești, dar a dat ordin să fie oprită încercarea de a lua cu asalt ultima redută a orașului, combinatul siderurgic Azovstal, în care s-au adăpostit luptătorii ucraineni, dar și civili.

„Din păcate, astăzi nu este posibil să evacuăm civilii din Azovstal”, a declarat primarul Boicenko. „Noi cerem o încetare a focului stabilă. Avem nevoie de o zi pentru a-i putea aduna pe acei locuitori care se ascund acolo de 57 de zile la rând și sunt bombardați, bombardați și iar bombardați”, a declarat edilul.

El a estimat că aproximativ 100.000 de persoane au mai rămas în Mariupol.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri