Video&Foto Imagini inedite în Coreea de Sud. Un robot a dirijat orchestra națională

Data actualizării: Data publicării:
Un robot a dirijat orchestra națională din Coreea de Sud
Un robot a dirijat orchestra națională din Coreea de Sud. FOTO: Profimedia Images

Un robot android, EveR 6, a urcat vineri seara pe podiumul dirijorului orchestrei naţionale din Coreea de Sud, la Seul, pentru a conduce un spectacol, marcând prima astfel de încercare în ţară, transmite Reuters.

Un robot a dirijat orchestra națională din Coreea de Sud. FOTO: Profimedia Images
Un robot a dirijat orchestra națională din Coreea de Sud. FOTO: Profimedia Images

Robotul cu două braţe, proiectat de Institutul Coreean de Tehnologie Industrială, şi-a făcut debutul la Teatrul Naţional al Coreei, dirijând muzicieni de frunte din orchestra naţională a ţării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Robotul, cu o faţă umanoidă, s-a înclinat mai întâi în faţa publicului şi a început să-şi fluture braţele pentru a controla tempo-ul spectacolului live.

„Mişcările unui dirijor sunt foarte detaliate. Robotul a fost capabil să prezinte astfel de mişcări detaliate mult mai bine decât mi-am imaginat”, a spus Choi Soo-yeoul, care a condus spectacolul de vineri alături de robot.

Dar „slăbiciunea critică” a lui Ever 6, a spus Choi, este că nu poate asculta.

Lee Young-ju, un membru al publicului care studiază muzica tradiţională coreeană, a spus că mişcările robotului, deşi impecabile în menţinerea ritmului, nu au „respiraţie”, sau capacitatea de a menţine orchestra pregătită să se angajeze colectiv şi instantaneu, ceea ce a spus el este esenţial în actul artistic.

Song In-ho, 62 de ani, un alt membru al publicului, a mai spus că performanţa lui Ever 6 pare să fie la un nivel elementar.

„Bănuiesc că ar fi capabil să dirijeze singur dacă va fi echipat cu inteligenţă artificială pentru a înţelege şi analiza muzica”, a spus Song.

Robotul umanoid a dirijat trei din cele cinci piese prezentate vineri seara, inclusiv una dirijată împreună cu Choi.

„A fost un recital care a arătat că roboţii şi oamenii pot coexista şi se pot completa unul pe altul, mai degrabă decât unul care să-l înlocuiască pe celălalt”, a spus Choi după concert.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri