În pline proteste violente, Iranul dă asigurări că e o țară sigură și are pretenții de la străini să respecte legea sharia

Data actualizării: Data publicării:
Proteste în Iran.
Proteste în Iran. FOTO: Profimedia Images

Vizitatorii străini din Iran trebuie să respecte legile Republicii Islamice, a atenţionat luni purtătorul de cuvânt al MAE iranian, în contextul în care continuă protestele declanşate după decesul tinerei Mahsa Amini, relatează Reuters.

"Iranul este o ţară sigură. (...) Ne aşteptăm ca străinii care vizitează Iranul în scopuri de turism şi afaceri să ne respecte legile", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kaanani, într-o conferinţă de presă televizată.

Teheranul a învinuit "inamici străini" pentru protestele care continuă în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini în custodia poliţiei, la jumătatea lui septembrie. Luna trecută, Iranul a afirmat că a arestat nouă cetăţeni europeni pentru rolul avut în aceste manifestaţii.

Mahsa Amini (22 de ani) a fost arestată la mijlocul lunii trecute pentru că nu s-ar fi conformat codului vestimentar strict al Republicii Islamice Iran în ce priveşte acoperământul capului. Ce i s-a întâmplat după aceea este neclar. Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a intrat în comă şi a murit la spital pe 16 septembrie. Criticii spun că ea a fost victima brutalităţii poliţiei, în timp ce un raport medical publicat vineri de legiştii iranieni a conchis că decesul a fost legat de o afecţiune cerebrală şi nu a fost provocat de lovituri.

Manifestaţiile antiguvernamentale izbucnite pe 17 septembrie în oraşul Mahsei Amini, Saqez, s-au transformat în cea mai mare provocare pentru liderii clerici ai Iranului din ultimii ani şi s-au făcut auzite numeroase apeluri la plecarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, notează Reuters.

Protestele extinse la nivel naţional au primit un amplu sprijin internaţional şi au determinat Teheranul să răspundă criticilor acuzând SUA şi Israelul că exploatează aceste tulburări pentru a încerca să destabilizeze Republica islamică.

Cel puţin 92 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Oslo, în timp ce autorităţile estimează că numărul morţilor este de aproximativ 60, inclusiv 12 membri din rândul forţelor de securitate. Peste o mie de persoane au fost arestate şi peste 620 eliberate numai în provincia Teheran, potrivit autorităţilor. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri