În timp ce Trump era pus sub acuzare, Biden a mers la plajă, a fost la restaurant, a văzut Oppenheimer şi s-a plimbat sub clar de lună

Data publicării:
biden si secret service
În momentul în care actul de acuzare împotriva lui Trump era desigilat, Biden şi soţia se îndreptau spre Matt's Fish Camp, un restaurant cu specific pescăresc. FOTO: Profimedia Images

În timp ce Donald Trump era pus sub acuzare marţi seară pentru încercarea de a anula alegerile din 2020, preşedintele american Joe Biden s-a bucurat de o zi la plajă, s-a plimbat cu bicicleta, a mâncat la un restaurant specializat în fructe de mare, a văzut filmul Oppenheimer și s-a bucurat de lumina Superlunii pe plaja Rehoboth din apropierea casei sale de vacanţă din Delaware, evitând cu tact să comenteze necazurile juridice ale predecesorului şi probabil contracandidatului său în alegerile prezidenţiale de anul viitor, relatează Reuters.

În momentul în care actul de acuzare împotriva lui Trump era desigilat, Biden şi soţia sa, Jill, se îndreptau spre Matt's Fish Camp, un restaurant cu specific pescăresc, pentru o cină luată devreme. Grupul de reporteri care călătoresc cu Biden a fost ţinut departe de preşedinte, permiţându-i şefului Casei Albe să evite întrebările şi să-şi păstreze cu grijă tăcerea de lungă durată şi deliberată cu privire la problemele juridice tot mai mari ale principalului său adversar politic republican.

După cină, Biden şi soţia sa au văzut filmul Oppenheimer la un cinematograf local şi apoi au ieşit la o plimbare sub lumina Lunii, în condiţiile în care a fost o noapte cu Superlună, un spectacol astronomic.

În timp ce procurorul special Jack Smith vorbea despre cele patru capete de acuzare penale formulate împotriva lui Trump pentru conspiraţie în vederea răsturnării alegerilor din 2020, Casa Albă şi staff-ul din campania de realegere a lui Biden au refuzat să comenteze.

"Vă rugăm să vă adresaţi Departamentului de Justiţie, care îşi desfăşoară investigaţiile penale în mod independent", a declarat marţi Ian Sams, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Biden își păstrează tăcerea cu privire la problemele lui Trump

Problemele juridice din ce în ce mai mari ale lui Trump şi tăcerea lui Biden survin în contextul în care cei doi concurenţi din alegerile prezidenţiale din 2020 se apropie de o repetare a competiţiei în noiembrie 2024. Iar Biden mizează pe o carte binecunoscută: când adversarul tău are probleme, stai deoparte şi evită orice reacţie.

Casa Albă, sub majoritatea preşedinţilor, a încercat de-a lungul istoriei să evite orice impresie că ar influenţa Departamentul de Justiţie, iar administraţia Biden a depus eforturi deosebite pentru a încerca să separe cele două instituţii.

"Departamentul de Justiţie este independent", a declarat inclusiv vinerea trecută secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Ne auziţi spunând acest lucru tot timpul: Noi credem în statul de drept. Preşedintele a fost foarte consecvent în această privinţă", a subliniat ea.

Ce acuzații i se aduc lui Trump

Acuzaţiile de tentativă de anulare a alegerilor din 2020 reprezintă cea mai recentă problemă juridică pentru Donald Trump, primul preşedinte din istoria SUA care se confruntă cu acuzaţii penale.

Trump a fost acuzat în iunie de păstrarea ilegală a unor documente guvernamentale clasificate după ce a părăsit funcţia în 2021 şi de obstrucţionarea justiţiei, iar în martie fusese pus sub acuzare la New York pentru evidenţe contabile ilicite legate de plăţi făcute în schimbul tăcerii către vedeta porno Stormy Daniels în timpul campaniei electorale din 2016.

Discursul lui Joe Biden despre atacul de la 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, la un an de la producerea acestuia, a fost emoțional, președintele acuzându-l pe Trump că a ţesut o "reţea de minciuni". Dar, pe măsură ce ancheta Departamentului Justiţiei a înaintat, el şi-a limitat comentariile la diferenţele politice şi la direcţia în care crede că Trump şi "republicanii săi MAGA" ar duce ţara.

Cum îl atacă Trump pe Biden

Abordarea sa discretă ar putea fi testată în lunile următoare, în timp ce Trump acuză cu voce tare ceea ce el numeşte "familia de infractori Biden" care s-ar folosi de Departamentul de Justiţie pentru a-l urmări în justiţie. Trump a fost citat să se prezinte joi la un tribunal federal din Washington.

Referirea la "familia infracţională Biden" este una pe care Trump o foloseşte pentru a sublinia dificultăţile juridice cu care se confruntă fiul lui Biden, Hunter Biden, care se confruntă cu acuzaţii de evaziune fiscală şi cu o acuzaţie de posesie ilegală de arme de foc.

Sondajele arată o cursă strânsă între Biden, care are 80 de ani, şi Trump, în vârstă de 77 de ani, cu 15 luni înainte de ziua alegerilor.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri