Închisorile din Rusia „dau faliment” în condițiile în care deținuții sunt scoși și duși să lupte în Ucraina: „E o tendință alarmantă”

Data publicării:
gardieni în fața celulelor la o închisoare din Rusia
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Autoritățile din regiunea siberiană Krasnoiarsk au în plan să închidă mai multe închisori în acest an, după numărul deținuților a scăzut semnificativ ca urmare a eforturilor de recrutare pentru războiul din Ucraina, a anunțat un oficial regional, joi, conform The Moscow Times.

„O reducere mare a numărului de deținuți în timpul operațiunii militare speciale (n. red. – termenul de propagandă folosit de ruși pentru invazia sângeroasă din Ucraina) i-a făcut pe unii să ceară inchiderea instituțiilor penitenciare ca modalitate de a optimiza consumul de resurse și de a economisi bani”, a declarat avocatul poporului din regiune, Mark Denisov.

„Este o tendință alarmantă”, a spus el, citat de Kommersant, în raportul anual pentru parlamentul local din regiune.

Denisov a numit două colonii penale care urmează să se închidă în acest an, dar nu a precizat și câte se vor mai închide în plus. El a criticat decizia ca nefiind practică și a prezis că închisorile se vor redeschide în următorii cinci ani.

„Războiul se va termina mai devreme sau mai târziu, iar totul va reveni la normal. Până la urmă, structura socială a societății nu s-a schimbat”, le-a transmis Denisov legiuitorilor locali.

Comentariile oficialului vin în aceeași săptămână în care Duma de stat a aprobat o nouă lege pentru a permite deținuților să se înroleze în armată, cu promisiunea eliberării după sfârșitul participării lor în efortul de război.

Practica recrutării prizonierilor pentru războiul din Ucraina a fost promovată de gruparea de mercenari Wagner, căzută în dizgrație între timp. De atunci, ministerul apărării rus a preluat recrutarea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri