Video Invazia din Ucraina dă restart războiului pe sateliți. Cât de îngrijorătoare e dependența conflictelor moderne de tehnologia privată?

Anca Grădinariu Data actualizării: Data publicării:
satelit care orbiteaza pamantul
Războiul din Ucraina a relansat discuțiile despre rolul sateliților în conflictele moderne Foto: Guliver/GettyImages

Invazia rusă din Ucraina a accelerat ceea ce Războiul din Golf începuse: implicarea tot mai mare a companiilor private de sateliţi în conflict. Însă dependenţa conflictelor moderne de tehnologia privată stârneşte şi îngrijorări, arată un recent articol din Wired.

Pe cerul Ucrainei se află în prezent aproximativ 50 de sateliți în funcțiune, scrie Wired.  Aceşti sateliți au devenit parte importantă a eforturilor Ucrainei împotriva invaziei ruse. Guvernul ucrainian a făcut un apel internaţional să i se furnizeze imagini din satelit care se ofere indicii despre mişcările trupelor ruseşti.

Potrivit CNN, autoritățile americane i-au oferit președintelui Zelenski un telefon securizat, prin satelit, pentru a putea păstra legătura.

În Ucraina zboară și drone produse de compania turcă Bayraktar, care a făcut ca unele dintre modelele sale să fie controlate de la distanță, prin satelit.

Dar dependența de sateliții comerciali din Ucraina ridică îngrijorări cu privire la puterea pe care o capătă companiile care îi controlează și, de asemenea, în legătură cu riscul ca acestea să fie târâte în conflict.

Nu avem de-a face însă cu primul război „prin satelit” din lume. Acest titlu i-a fost acordat Războiului din Golf, acum trei decenii. De atunci, spațiul a devenit parte a conflictului modern, explică Almudena Ortega, cercetător asociat la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare.

„În ultimii ani, a existat o tendință de a externaliza o mare parte din acest arsenal: companiile private au cunoștințe specializate și sunt adesea mai capabile să dezvolte și să implementeze anumite tipuri de tehnologie în spațiu”, spune Ortega. El adaugă că multe obiecte spațiale sunt acum „cu dublă utilizare”. Asta înseamnă că un satelit poate fi folosit în același timp în scopuri militare, dar și pentru lucruri „civile”, din viața de zi cu zi.

Radarele-lilieci, care „văd” prin nori

În această perioadă a anului, cerul Ucrainei este acoperit cu nori. Companiile se întrec acum să producă un tip de radar care funcționează noaptea și care poate vedea prin nori. Imaginile radar sunt generate de sateliții Synthetic Aperture Radar (SAR), care cartografiază lumea într-un mod similar cu modul în care liliecii navighează în întuneric, trimițând unde radio și măsurând modul în care semnalele lor sunt reflectate înapoi.

Pentru a-și desfășura activitatea, cercetătorii cumpără date radar de la companii precum Capella și Planet, ambele cu sediul în San Francisco. De asemenea, trebuie să plătească pentru un software, cum ar fi ENVI, pentru a interpreta datele radar și a le transforma în imagini.

Cercetătorii open source nu sunt singurii care solicită aceste date. Le vor și militarii.

Într-o scrisoare postată pe Twitter, viceprim-ministrul ucrainian Mihailo Fedorov a cerut unor companii comerciale să trimite date de satelit SAR pentru a ajuta Forțele Armate Ucrainiene să vadă mișcările trupelor rusești prin nori şi pe întuneric. Una dintre companiile care a răspuns a fost Capella. Compania furnizează imagini prin satelit cu Ucraina atât guvernului ucrainean, cât și guvernului SUA.

„Avem capacități pe care guvernele nu le au”

„Avem capacități pe care guvernele nu le au”, spune Payam Banazadeh, fondatorul și CEO-ul companiei, care respinge întrebările despre neutralitatea în conflict. „Suntem o companie comercială privată și atât timp cât avem imagini disponibile, oricine poate le să cumpere de la noi”, spune el. „Dar dincolo de asta, nu facem politică. Am construit o capacitate comercială la care poate avea acces oricine din lume”, argumentează el.

Însă unii cercetători sunt îngrijorați de faptul că dependența de imaginile prin satelit dă prea multă putere companiilor care controlează această tehnologie. Există companii precum Maxar și Planet care sunt private și care hotărăsc dacă doresc sau nu să partajeze informațiile şi să încheie contracte militare cu oricare dintre tări.

Sateliții comerciali ar putea deveni ținte în război

Rolul din ce în ce mai important al firmelor private în conflicte precum cel din Ucraina înseamnă că sateliții comerciali ar putea deveni ținte. În zilele dinaintea invaziei, oficialii americani din domeniul spațial au avertizat companiile de satelit că războiul s-ar putea extinde în spațiu. „Asigurați-vă că sistemele dumneavoastră sunt securizate și că le urmăriți foarte îndeaproape, deoarece știm că rușii sunt actori cibernetici eficienți”, a spus Chris Scolese, directorul Oficiului Național de Recunoaștere, la o conferință a Asociației Naționale de Securitate Spațială, care a avut loc în 23 februarie, cu o zi înaintea invaziei ruse din Ucraina.

Aceste agresiuni la adresa sateliților ar putea lua forma unor atacuri cibernetice sau a unor falsificări, ca atunci când un transmițător radio este folosit pentru a truca un semnal GPS.

Rusia a fost una dintre puținele țări care și-a demonstrat capacitățile de falsificare în aer liber, atunci când a încearcat să prevină repetarea roiului de drone care a atacat baza sa aeriană din Siria, în 2018. A trimis semnale de bruiaj și semnale false pentru a deruta receptoarele GPS ale dronelor.

În plus, Rusia nu numai că a păcălit sateliții pentru a-și consolida apărarea, dar n-a ezitat nici să-i arunce în aer. În noiembrie, țara a efectuat un test cu rachetă pe unul dintre sateliții proprii, ceea ce înseamnă că este posibil ca aceştia să devină în viitorul apropiat ținte fizice. Pe măsură ce violența din Ucraina se intenstifică, specialiştii bănuiesc că sateliții sunt deja vizați.

O altă companie care ar putea deveni o ținta a atacurilor este Starlink a lui  Elon Musk, care a livrat terminale Ucrainei, în ideea că pot oferi o conexiune de rezervă la internet, dacă infrastructura de rețea a țării este distrusă de lupte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Motivul pentru care Mihai Mărgineanu și soția lui au fugit în Spania: Nici nu știi ce să zici: ”Mulți...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Dakota Johnson și Pedro Pascal, sărut pasional pe străzile din New York. Imaginile au fost surprinse în...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, despre cum s-a schimbat în bine viața ei de când a anunțat boala actorului: "O...