Primele imagini din spațiu cu satelitul sovietic înainte și după ce a fost distrus de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
resyri spatiale fimlate prin telescop
Satelitul sovietic Cosmos 1408 pe orbită, înainte de a fi distrus (stânga) și resturle rezultat eîn urma distrugerii (dreapta). Sursă foto: Numerica Corp

Bucăți din satelitul sovietic distrus de Rusia pe orbită luni au fost filmate și fotografiate cu ajutorul telescopului, scrie Space.com. Imaginile au fost realizate de Numerica Corp., o companie americană care monitorizează deșeurile spațiale.

Înregistrarea prin telescop a surprins doar câteva din cele peste 1.500 de bucăți care au rezultat din distrugerea satelitului Cosmos 1408. Numerica, cea care a realizat „imaginile cu câmpul de deșeuri creat de testul rusesc cu armă anti satelit împotriva #Cosmos1408”, are o rețea globală de telescoape și software de urmărire cu ajutorul cărora ajută la monitorizarea spațiului, potrivit informațiilor de pe propriul site.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Stația Spațială Internațională (ISS) trece la fiecare 90 de minute prin dreptul câmpului de reziduuri rămase din satelitul sovietic. ISS orbitează în jurul Pământului la o altitudine de 400 de kilometri. LeoLabs, o altă companie care monitorizează deșeurile spațiale, sugerează că reziduurile de la satelitul Cosmos 1408 plutesc la altitudini între 440 și 520 de kilometri deasupra Terrei.

Pe ISS se află un echipaj de șapte astronauți, dintre care doi sunt ruși. Când au fost detectate deșeurile de la satelitul distrus, echipajul a fost trezit din somn, iar astronauților americani și cosmonauților ruși li s-a solicitat închiderea sasurilor de la majoritatea modulelelor stației, cu excepția celor care asigură legătura între zona americană și cea rusă a ISS.

Și China are o stație spațială în curs de instalare pe orbită, în care se află trei astronauți. Modulul Tianhe orbitează la circa 368 de kilometri deasupra Pământului.

Rusia a recunoscut efectuarea unui test care a vizat țintirea și lovirea unui satelit dezafectat al Moscovei dar a negat acuzațiile SUA și NATO referitoare la faptul că acest test ar fi pus în pericol echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

„Ministerul rus al Apărării a efectuat cu succes, în data de 15 noiembrie, un test în care a fost lovit satelitul rusesc Țelina-D, în prezent neoperațional și care se afla pe orbită din anul 1982”, se arată într-un comunicat emis de ministerul rus.

NASA a confirmat că lovirea satelitului rusesc a generat deșeuri spațiale care i-au pus în pericol pe cei 9 astronauți (șase americani, doi japonezi și un german) și cei doi cosmonauți ruși aflați la bordul ISS.

Conform NASA, lovirea satelitului rusesc a generat peste 1.500 de noi deșeuri spațiale suficient de mari pentru a le putea fi urmărită traiectoria pe orbita terestră.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri