Ipoteză șocantă în cazul jurnalistului dispărut în consulatul Arabiei Saudite: „A fost ucis cu barbarie”

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi

Jurnalistul saudit al Washington Post, Jamal Khashoggi, care a dispărut săptămâna trecută după ce a intrat în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Turcia, este posibil să fi fost ucis, crede unul dintre prietenii lui.

jurnalist asasinat, jurnalist saudit ucis, Jamal Khasgohhi
Jamal Khashoggi

UPDATE - 15:30: Autorităţile turce au cerut să percheziţioneze consulatul saudit din Istanbul, la şase zile după dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, care nu a mai fost văzut după ce s-a deplasat la reprezentanţa diplomatică, informează luni postul NTV, citat de AFP, transmite Agerpres.

Solicitarea a fost transmisă ambasadorului saudit la Ankara, convocat pentru a doua oară la Ministerul turc al Afacerilor Externe, precizează canalul privat.

O sursă din cadrul Ministerului turc al Afacerilor Externe a declarat că ambasadorul a fost „invitat" duminică la minister.

„I s-a transmis că aşteptăm cooperarea sa totală în cadrul anchetei", a afirmat această sursă, care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.


Știrea inițială:

Jamal Khashoggi a fost „ucis într-un mod barbar” în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a declarat duminică Turin Kislakci, șeful Turkish-Arab Media Association, relatează Fox News.

„Am sunat în mai multe locuri, la oficiali de rang mai mic, și am primti același mesaj: «Avem dovezi că a fost ucis într-un mod barbar»”, a precizat Kislakci, adăugând că zilele următoare ar putea apărea în spațiul public și o declarație oficială a autorităților turce.

Turin Kislakci spune că potrivit informației primite de la un oficial, căruia a refuzat să îi menționeze numele, jurnalistul saudit ar fi fost tranșat după asasinare.

Un alt oficial turc, sub condiția anonimatului, întărește ipoteza asasinării și crede că există o „mare probabilitate” ca trupul lui Jamal Khashoggi, în cazul în care mai este întreg, a fost scos din clădirea consulatului.

Autoritățile turce au pornit deja o investigație în acest caz.

În editorialele sale publicate în Washington Post, jurnalistul a avut constant o atitudine critică față de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman.

Khashoggi, în vârstă de 52 de ani, a vizitat consulatul Arabiei Saudite din Turcia înainte de misterioasa lui dispariție. Jurnalistul voia să obțină documentele necesare pentru a se căsători săptămâna viitoare cu logodnica sa Hatice.

„A intrat și nu a mai ieșit. Nu am nicio veste de la el”, a explicat Hatice. „Ceva i s-a întâmplat”.

Într-o declarație, editorul rubricii de opinii internaționale din Washington Post, Eli Lopez, a transmis: „Ar fi scandalos dacă el a fost reținut pentru munca sa de jurnalist și comentator... Sperăm că este în siguranță și că vom avea în curând vești de la el”.

Pe site-ul lui Jamal Khashoggi a fost postat un banner pe care scrie: „Jamal a fost arestat în consulatul saudit din Istanbul!”.

Oficialii saudiți au negat această informație, precizând că jurnalistul ar fi părăsit incinta consulatului după ce a cerut documentația necesară căsătoriei.

Nu aceeași ipoteză este susținută și de purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

„Potrivit informațiilor pe care le deținem, cetățeanul saudit este încă reținut în consulatul Arabiei Saudite in Istanbul”, a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al liderului de la Ankara.

Jamal Khashoggi trăiește de mai mulți ani într-un exil autoimpus în Statele Unite. Jurnalistul saudit a acoperit în cariera sa conflictele din Orientul Mijlociu, din 1987 și până în 1999, precum și războiul afgan.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri