Iranul a executat patru persoane acuzate de sabotaj şi de legături cu Mossadul

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Iranul a executat vineri patru persoane, inclusiv o femeie, pe care le-a acuzat că sunt "sabotori" care aveau legături cu serviciul de informaţii Mossad al Israelului, a anunţat agenţia de presă Mizan, afiliată sistemului judiciar de la Teheran, citată de Reuters. Agenţia oficială de ştiri IRNA a postat un videoclip de aproape opt minute care îi arată pe bărbaţi mărturisind presupusa lor cooperare cu un ofiţer Mossad din Turcia.

Execuţiile ridică la cinci numărul persoanelor condamnate la moarte în această lună într-un război din umbră care durează de zeci de ani şi în care Iranul acuză Israelul de atacuri asupra efortului său nuclear, acuzaţii pe care Israelul nu le-a confirmat sau infirmat niciodată.

"Patru membri ai unei echipe de sabotaj asociate cu regimul sionist (...) au fost executaţi în această dimineaţă în urma procedurilor legale", a precizat agenţia de presă, care transmite că cei patru s-au făcut vinovaţi de acţiuni "de amploare", ghidate de ofiţeri Mossad, care au vizat securitatea Iranului.

Execuţiile de vineri din provincia Azerbaidjanul de Vest au urmat execuţiei de la jumătatea lunii decembrie a unui al cincilea presupus agent Mossad în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul ţării.

Agenţia semi-oficială de ştiri Tasnim i-a identificat pe cei patru executaţi vineri ca fiind Vafa Hanareh, Aram Omari şi Rahman Parhazo, împreună cu femeia, numită Nasim Namazi. Aceştia erau principalii condamnaţi într-un caz în care au fost implicaţi 10 oameni, a adăugat agenţia, fără a face precizări clare cu privire la alte posibile execuții.

Ce au mărturisit bărbații condamnați

Agenţia oficială de ştiri IRNA a postat un videoclip de aproape opt minute care îi arată pe bărbaţi mărturisind presupusa lor cooperare cu un ofiţer Mossad din Turcia vecină, care folosea două nume, Tony şi Arash.

IRNA a precizat că misiunea lor era bazată pe răpiri, ameninţări, incendierea vehiculelor şi a locuinţelor unor ţinte anonime şi furtul telefoanelor mobile ale acestora.

Serviciile secrete iraniene au pus grupul sub supraveghere atentă timp de cel puţin patru luni, începând cu ianuarie 2022 până la arestarea lor în luna mai a aceluiaşi an, când au fost "transferaţi dintr-o ţară vecină" în Iran, se mai arată în videoclip.

"Ne antrenau pentru misiuni mai mari", a declarat în clip un tânăr neidentificat, îmbrăcat într-o cămaşă cu dungi albastre.

La momentul arestărilor, presa iraniană a declarat că cei 10, care comunicau prin videoconferință cu ofiţerii Mossad, "au incendiat maşini şi case ale unor persoane afiliate cu aparatul de securitate şi au primit bani pentru a face fotografii pe care le-au trimis agenţilor Mossad".

Iranul a acuzat Israelul că, în ultimii ani, a efectuat mai multe atacuri asupra unor instalaţii legate de programul său nuclear şi că i-a ucis oamenii de ştiinţă din domeniul nuclear. Israelul nu a negat şi nici nu a confirmat acuzaţiile.

În august, Iranul a acuzat Israelul că se află în spatele "unuia dintre cele mai mari comploturi de sabotaj" care vizează industria sa de apărare şi producţia de rachete.

În iulie, ministerul său de informaţii a declarat că a arestat o reţea de agenţi care lucrau pentru Israel înainte ca aceştia să poată face sabotaje în locaţii sensibile.

În ianuarie anul trecut, Israelul a declarat, la rândul său, că a destructurat o reţea de spionaj iraniană care recruta femei israeliene prin intermediul platformei Facebook pentru a fotografia locuri sensibile.

În aprilie 2021, Teheranul a dat vina pe un act de "terorism nuclear" pentru o întrerupere a energiei electrice la instalaţia sa de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, situată în deşertul din provincia centrală Isfahan.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri