Irlanda scoate la lumină scandalul sutelor de copii morți în casele conduse de Biserică: „Un eșec social, o rușine, o generație furată”

Data actualizării: Data publicării:
copii Irlanda
Rămășițele a 802 de copii au fost înmormântate între 1925 și 1961 într-una dintre așa-zisele Case pentru mame și bebeluși FOTO: Profimedia Images

Autoritățile irlandeze care au desfășurat o anchetă legată de ratele de mortalitate alarmante în rândul nou-născuților din casele pentru mame necăsătorite administrate de biserici vor transmite un raport final, marți, ce va scoate la lumină un capitol întunecat al Bisericii Catolice și va duce la cereri de despăgubiri de stat.

Reputația Bisericii din Irlanda a fost zdruncinată de o serie de scandaluri cu preoți pedofili, abuzuri din ateliere, adopții forțate ale copiilor nelegitimi și alte probleme sensibile, relatează Reuters.

În 2018, Papa Francisc și-a cerut iertare pentru toate aceste scandaluri în timpul primei vizite papale în țară în aproape patru decenii.

Rămășițele a 802 de copii - de la nou-născuți până la copiii de trei ani - au fost înmormântate între 1925 și 1961 într-una dintre așa-zisele Case pentru mame și bebeluși, potrivit unui raport provizoriu din 2017.

Prim-ministrul de atunci, Enda Kenny, a descris locul de înmormântare de la Tuam, din Galway, drept o „cameră a ororilor”.

Ancheta a fost lansată în urmă cu șase ani, după ce dovezile unui cimitir în masă nemarcat la Tuam au fost descoperite de istoricul local amator Catherine Corless, care a spus că a fost bântuită de amintiri din copilărie cu copiii foarte slabi de la casa administrată de biserică.

Rudele au susținut că bebelușii au fost maltratați pentru că s-au născut din femei necăsătorite și împreună au fost văzuți ca o pată pe imaginea Irlandei, o națiune catolică devotată.

Evidențele guvernamentale arată că rata mortalității copiilor în casele în care zeci de mii de femei, inclusiv victimele violurilor, au fost trimise să nască, a fost adesea de peste cinci ori mai mare decât a celor născuți de părinți căsătoriți.

Biserica a condus multe dintre serviciile sociale ale Irlandei în secolul al XX-lea. În timp ce erau conduse de călugărițe, casele au primit finanțare de la stat și, în calitate de agenții de adopție, au fost reglementate de stat.

În timp ce alegătorii irlandezi au aprobat în număr covârșitor avortul și căsătoriile homosexuale în urma unor referendumuri din ultimii ani, acest scandal a readus în atenție modul în care femeile și copiii au fost tratați în trecutul nu prea îndepărtat.

Raportul de peste 3.000 de pagini este o lectură dificilă, a declarat luni vicepremierul Leo Varadkar.

A fost un eșec social enorm și o rușine socială imensă că avem o generație furată de copii”, a declarat la postul național de radio RTE.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperirea care șochează despre telefonul lui Trump: nici patriotic, nici american nu este...
Digi FM
O femeie a fost prinsă la furat lavandă de două ori, în mai puțin de o oră, în Sectorul 6 din București. Ce...
Pro FM
Justin Bieber rupe tăcerea: „Nu-mi mai cereți să mă vindec. Știu că am probleme”. Mesajul postat de artist pe...
Film Now
Fiul lui Jason Momoa debutează în actorie în Dune 3. La doar 16 ani, Nakoa-Wolf va juca alături de tatăl său...
Adevarul
Final neașteptat de vacanță în Turcia pentru o familie de români: „Mi-au zis că este o lege nouă, de câteva...
Newsweek
Schimbări majore la Casa de Pensii. Pensionarii care au cerut recalcularea vor lua banii mai repede
Digi FM
Ce le-a cerut Călin Georgescu susținătorilor săi după ce i-a anunțat că a fost amendat cu 200.000 de lei de...
Digi World
Rutina surprinzătoare de dimineață a lui Novak Djokovic. Cele două băuturi cu care își „detoxifică” organismul
Digi Animal World
Piton uriaș, surprins când înghite o antilopă adultă întreagă, ca pe o zmeură. Imaginile sunt virale
Film Now
Pamela Anderson, chimie evidentă cu Liam Neeson, în The Naked Gun. Scena surprinzătoare din TRAILER: "Ne-am...
UTV
Anca Țurcașiu și Călin Șerban, legământ de iubire pe viață: și-au tatuat un cuvânt care le unește numele