Israelienii și palestinienii se acuză reciproc la ONU de genocid

Data actualizării: Data publicării:
bombardamente in gaza
Bombardamente în Fâșia Gaza. FOTO: Profimedia Images

Reprezentantele israeliană şi palestiniană la ONU s-au acuzat reciproc, luni, în Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, de „genocid” în războiul dintre Israel și Hamas, relatează News.ro. 

„Atacurile (comise de către) Hamas la 7 octombrie au fost motivate de o ideologie genocidară”, a acuzat Yeela Cytrin, o consilieră juridică a misiunii israeliene la Geneva, în faţa diplomaţilor reuniţi la sediul european al ONU.

În același timp, reprezentanta palestiniană Dima Asfour susține că bombardamentele masive ale armatei israeliene asupra Fâșiei Gaza constituie „un caz de genocid ca la carte”.

75 de ani

Războiul dintre Israel și Hamas a fost menționat în numeroase rânduri în cadrul unui eveniment organizat de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului, în preambulul marcării a 75 de ani de la adoptarea Convenţiei pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid.

Convenţia, adoptată la 9 decembrie 1948 de către Adunarea Generală a ONU, a fost primul tratat consacrat drepturilor omului din istoria ONU, înaintea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Ea a fost adoptată după al Doilea Război Mondial, sublinia ororile Holocaustului şi obligaţia împiedicării şi pedepsirii unor asemenea acte de genocid.

„Eradicarea poporului evreu”

Cu toate acestea, „după 75 de ani, evreii sunt în continuare ţinta unor atacuri şi resimt în continuare violenţa antisemitismului şi urii împotriva evreilor”, a acuzat Yeela Cytrin.

„Hamasul şi susţinătorii săi au încurajat eradicarea poporului evreu, pe reţele sociale, de ani de zile”, a declarat ea.

Mulţi au recurs la tactica de a-i „face încă o dată responsabili pe evrei de propriul masacru şi de a încerca să-i protejeze şi să-i apere pe autorii acestuia”, a adăugat ea.

„Mulţi alţii încearcă să rămână tăcuţi şi indiferenţi”, a deplâns Yeela Cytrin. „Ce am învăţat în aceşti 75 de ani?”, a întrebat ea.

„Semne premergătoare”

Guvernul israelian a anunţat că vrea să „anihileze” Hamasul, după atacul grupării islamiste palestiniene de la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morţi, în principal civili. Hamasul a luat atunci 240 de ostatici.

Israel a trecut la represalii prin bombardamente masive şi o ofensivă terestră, soldate cu peste 15.500 de morţi în Fâşia Gaza, dintre care 70% copii şi femei, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Reprezentantul Iranului a declarat că Israelul este autorul unui „genocid oribil” al palestinienilor, iar reprezentanţi ai altor ţări musulmane i-au acuzat pe liderii israelieni de „incitare la genocid”.

„Semne premergătoare ale genocidului trebuie să ne îndemne să acţionăm”, a declarat Dima Asour, referindu-se la Convenţia genocidului.

Însă, „în cursul ultimelor opt săptămâni, după ce a  făcut apeluri genocidare, Israelul a început să lanseze asupra Fâşiei Gaza tone de explozivi cu o putere de distrugere uriaşă”, a acuzat palestiniana.

Eșecul sistemului internațional

Ea a reluat acuzaţii ale unui grup de experți independenți ai ONU care au deplâns, în noiembrie, „eşecul sistemului internaţional de a se mobiliza în vederea prevenirii unui genocid”.

Dima Asour a denunţat „o vastă campanie de reprimare digitală care conţine dezinformare, cenzură, hărţuire online”, menită, în opinia sa, să reducă la tăcere vocile palestiniene.

Ea a îndemnat „giganții tehnologici şi reţelele sociale să ia măsuri pentru a-şi proteja utilizatorii de prejudecăţi în mediul online în lumina genocidului care se desfăşoară în Palestina”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri