Israelul ameninţă că se retrage de la Eurovision dacă i se cere să îşi schimbe cântecul

Data publicării:
Eurovision Song Contest
Sursa foto: Profimedia Images

Israelul ameninţă că se va retrage de la ediţia din acest an a concursului Eurovision dacă organizatorii vor respinge versurile cântecului său „October Rain”, care evocă atacul sângeros al Hamas, din cauza mesajului „prea politic”, potrivit News.ro.

Avertismentul vine în contextul în care organizatorii concursului au confirmat participarea Israelului în ultimele zile, în ciuda apelurilor din partea mai multor ţări de a o interzice în semn de protest faţă de războiul din Gaza.

Eden Golan şi cântecul ei „October Rain” au fost aleşi de Israel pentru a participa la concursul anual care va avea loc în luna mai la Malmo, Suedia.

Versurile ei nu menţionează în mod explicit atacul din 7 octombrie, dar nu lasă nicio îndoială că fac obiectul acestuia, relatează presa şi observatorii israelieni.

„I'm still wet from this October rain” sau „There's no air left to breathe/ There's no place/ No me, from day to day”, spun versurile cântecului, publicate de radiodifuzorul israelian KAN.

Întrebarea pentru Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), care organizează concursul, este dacă aceste versuri pot fi considerate declaraţii politice, lucru interzis de Eurovision.

EBU a declarat că este „în curs de examinare a versurilor” şi că nu a luat încă o decizie.

„Dacă un cântec este considerat inacceptabil din orice motiv, radiodifuzorii au posibilitatea de a prezenta un nou cântec sau noi versuri, în conformitate cu regulile concursului”, a subliniat, totuşi, aceasta.

KAN a declarat în această săptămână că „discută” cu EBU despre participarea Israelului la Eurovision, dar a avertizat că nu are „nicio intenţie de a înlocui cântecul”. „Dacă nu va fi aprobat de EBU, Israelul nu va putea participa la concurs”, a adăugat aceasta.

„Emoţionant” sau „politic”?

Perspectiva unei interdicţii a stârnit indignarea ministrului israelian al Culturii şi Sportului, Miki Zohar, care a calificat-o drept „scandaloasă”.

Cântecul este „emoţionant” şi „exprimă sentimentele poporului şi ale ţării în aceste zile şi nu este politic”, a scris el în această săptămână pe reţelele de socializare.

„Sper că Eurovision va rămâne un eveniment muzical şi cultural şi nu o arenă politică”, a adăugat el, îndemnând EBU să „continue să acţioneze cu profesionalism şi neutralitate” şi „să nu lase politica să afecteze arta”.

Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a cerut duminică un dialog „inteligent” între EBU şi KAN pentru a permite ţării sale să participe la acest concurs văzut de „sute de milioane de oameni”, citat de presa locală, în cadrul unei conferinţe la Ierusalim.

Mai multe ţări au cerut ca Israelul să fie exclus de la Eurovision, în semn de protest faţă de bilanţul greu al războiului din Gaza, care a început la 7 octombrie după un atac al Hamas pe teritoriul israelian şi care a făcut cel puţin 1.160 de morţi, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Operaţiunile militare israeliene desfăşurate ca represalii în teritoriile palestiniene, unde Hamas a preluat puterea în 2007, au ucis peste 29.600 de persoane.

Concursul Eurovision, care are un mare număr de spectatori în Israel, a oferit mai multor artişti israelieni recunoaştere internaţională, ceea ce reprezintă o sursă de mândrie pentru această ţară.

În 1973, Israelul a devenit prima ţară non-europeană căreia i s-a permis să participe şi a câştigat de patru ori, inclusiv cu cântăreaţa transsexuală Dana International în 1998.

Dar ţara nu a fost scutită de controverse. Ultima dată când Israelul a găzduit concursul, în mai 2019, grupul islandez Hatari, care l-a provocat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la un meci de lupte populare nordice, a fluturat în mod deosebit un steag palestinian în timpul numărării voturilor la Tel Aviv.

De asemenea, organizatorii au criticat-o pe Madonna, invitata din acel an, pe motiv că dansatorii săi au încălcat regulile de neutralitate politică, purtând steaguri israeliene şi palestiniene pe costumele lor.

În 2009, Georgia s-a retras de la participarea la Eurovision la Moscova după ce organizatorii au respins cântecul „We don't want to put in” pe motiv că îl ironiza pe premierul rus Vladimir Putin. De asemenea, Rusia a fost exclusă din competiţie în 2022 din cauza războiului cu Ucraina.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri