Israelul ia în considerare „mici pauze” în luptele din Fâșia Gaza pentru ajutoarele umanitare. Netanyahu: „O oră aici, o oră acolo”

Data publicării:
armata israeliana ataca
„Nu cred că va exista o încetare generală a focului”, spune premierul israelian. Foto: Profimedia Images

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va lua în considerare „mici pauze tactice” în luptele din Fâșia Gaza pentru a lăsa ostaticii să plece sau ajutoarele să treacă, dar a respins din nou apelurile la încetarea focului, în ciuda presiunilor internaționale, scrie Reuters.

Netanyahu a declarat că o încetare generală a focului va împiedica efortul de război al țării sale, dar întreruperea luptei din motive umanitare, o idee susținută de principalul aliat al Israelului, Statele Unite, va continua să fie luată în considerare în funcție de circumstanțe.

„În ceea ce privește micile pauze tactice – o oră aici, o oră acolo – le-am mai avut înainte. Presupun că vom verifica circumstanțele pentru a permite să intre bunuri, bunuri umanitare sau ostaticii noștri, ostatici individuali, să plece”, a declarat luni Netanyahu pentru ABC News. „Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului”, a spus premierul israelian.

Președintele american Joe Biden a discutat luni despre astfel de pauze și posibile eliberari de ostatici într-un apel telefonic cu Netanyahu, reiterând sprijinul său pentru Israel, subliniind în același timp că trebuie să protejeze civilii, a spus Casa Albă.

La fel ca Israelul, SUA se tem că Hamas ar profita de un încetare totală a focului pentru a se regrupa.

Cerând o încetare urgentă a focului, secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat luni că Gaza devine un „ cimitir pentru copii ”.

„Operațiunile terestre ale Forțelor de Apărare Israelului și bombardamentele continue lovesc civili, spitale, tabere de refugiați, moschei, biserici și facilități ONU – inclusiv adăposturi. Nimeni nu este în siguranță”, a declarat Guterres reporterilor.

„În același timp, Hamas și alți militanți folosesc civili ca scuturi umane și continuă să lanseze rachete fără discriminare către Israel”, a spus el.

Organizațiile internaționale au spus că spitalele nu pot face față răniților, iar alimentele și apa curată se epuizează, iar livrările de ajutoare nu sunt suficient de aproape.

Armata israeliană a declarat marți că a preluat controlul asupra unui bastion militar al Hamas din nordul Fâșiei Gaza, unde a spus că forțele au localizat rachete și lansatoare antitanc, arme și diverse materiale de informații.

Avioanele israeliene au lovit câțiva militanți Hamas care s-au baricadat într-o clădire din apropierea spitalului al-Quds și intenționau să lanseze un atac asupra forțelor israeliene, se arată în comunicat.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri