Israelul investighează profituri uriașe făcute pe bursă de traderi care ar fi știut că urmează atacurile Hamas pe 7 octombrie

Data actualizării: Data publicării:
Success in trading on the stock exchange
Foto: Profimedia Images

Autoritățile israeliene investighează acuzațiile unor cercetători americani potrivit cărora unii investitori ar fi știut de planul Hamas de a ataca Israelul pe 7 octombrie și ar fi folosit aceste informații pentru a profita de pe urma valorilor mobiliare israeliene, conform Reuters.

În urma cercetărilor efectuate de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York și Joshua Mitts de la Universitatea Columbia, au constatat vânzări semnificative de acțiuni în lipsă înainte de atacurile care au declanșat un război care ține de aproape două luni.

„Cu câteva zile înainte de atac, traderii păreau să anticipeze evenimentele care urmau să aibă loc”, au scris aceștia, făcând referire la interesul de a vinde în lipsă acțiuni de la MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF), care „a crescut brusc și semnificativ” pe 2 octombrie, potrivit datelor Autorității de reglementare a industriei financiare (FINRA).

„Și chiar înainte de atac, vânzările în lipsă de titluri israeliene la Bursa de Valori din Tel Aviv (TASE) au crescut exponențial”, au scris aceștia în raportul lor de 66 de pagini.

În replică, TASE a trimis Reuters către Autoritatea pentru Valori Mobiliare din Israel, care a declarat: „Problema este cunoscută autorității și este investigată de toate părțile relevante”.

O purtătoare de cuvânt a autorității de reglementare a valorilor mobiliare nu a dat detalii, iar poliția israeliană nu a comentat la momentul acestei știri.

Cercetătorii au declarat că vânzările în lipsă, în care investitorii se așteaptă ca prețul acțiunilor să scadă, pentru ca după aceea să le răscumpere la un preț mai mic și să obțină astfel profit, înainte de 7 octombrie „au depășit vânzările în lipsă care au avut loc în timpul a numeroase alte perioade de criză”.

Aceasta include recesiunea care a urmat crizei financiare din 2008, războiul Israel-Gaza din 2014 și pandemia COVID-19.

Profesorii au scris că, în cazul Leumi, cea mai mare bancă din Israel, 4,43 milioane de noi acțiuni vândute în lipsă în perioada 14 septembrie - 5 octombrie au generat profituri de 3,2 miliarde de shekeli (862 milioane de dolari) din această vânzare în lipsă.

„Deși nu observăm nicio creștere agregată a vânzărilor în lipsă de acțiuni ale companiilor israeliene pe bursele din SUA, am identificat o creștere bruscă și neobișnuită, chiar înainte de atacuri, a tranzacțiilor cu opțiuni riscante pe termen scurt ale acestor companii, care expirau imediat după atacuri”, au declarat aceștia.

„Constatările noastre sugerează că traderii informați de atacurile care urmau să aibă loc au profitat de pe urma acestor evenimente tragice și, în concordanță cu literatura de specialitate anterioară, arătăm că tranzacțiile de acest tip au loc în cadrul lacunelor legislative din SUA și din aplicarea la nivel internațional a interdicțiilor legale privind tranzacțiile în cunoștință de cauză”.

Profesorii s-au referit la modelele de la începutul lunii aprilie, când, potrivit relatărilor, Hamas își plănuia inițial atacul asupra Israelului. „Volumul short în EIS (MSCI Israel ETF) a atins un vârf pe 3 aprilie la niveluri foarte asemănătoare cu cele observate pe 2 octombrie și a fost mult mai mare ca amploare decât în alte zile înainte de 3 aprilie”, au spus aceștia.

Știrea privind noul studiu a apărut pentru prima dată pe site-ul de știri financiare din Israel „The Marker”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri