Galerie Foto „Israelul nu este o dictatură”. Mii de protestatari au ieșit în stradă, în căldură extremă, împotriva reformelor lui Netanyahu

Data publicării:
protestatari cu pancarte și steaguri în Israel
Foto: Profimedia Images

Israelienii au ieșit din nou în stradă și au blocat gări și șosele ca formă de protest împotriva reformei judiciare pe care guvernul lui Benjamin Netanyahu insistă să o adopte, în ciuda opoziției dure. De la anunţarea, în ianuarie, a proiectului de reformă a sistemului judiciar, zeci de mii de persoane manifestează în fiecare săptămână într-una dintre cele mai mari mişcări de protest din istoria Israelului.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Într-o căldură înăbuşitoare, mii de manifestanţi s-au adunat, marţi, pentru a striga „Democraţie, democraţie”, fluturând drapelul israelian, în special la Haifa, Tel Aviv, Ierusalim, Petah Tikva sau Rehovot, conform AFP, citat de Agerpres.

„În faţa unui guvern care se grăbeşte pentru a distruge democraţia, doar noi, cetăţenii, putem opri trenul dictaturii”, au declarat organizatorii, într-un comunicat, apelând la o nouă zi de mobilizare.

La Tel Aviv, militanţi din gruparea de veterani „Ahim laneshek” (n. red. - Fraţi de arme) au format un lanţ uman pentru a bloca principala intrare în cartierul general al armatei israeliene. „Sunt gata să lupt”, a declarat Ron Sherf, 51 de ani, un veteran al unei unităţi de elită.

„Guvernul vrea putere nelimitată pentru a implementa politica sa care nu este liberală, ci o politică a supremaţiei evreieşti”, a denunţat el. Manifestanţii au blocat, de asemenea, mai multe artere rutiere şi au defilat pe o autostradă la nord de Tel Aviv. Alţii au pătruns în clădirea Bursei din Tel Aviv.

Strigând „Israelul nu este o dictatură”, sute de persoane au invadat mai multe gări, în special la Tel Aviv şi Haifa, în ciuda forţelor de poliţie desfăşurate pentru a le împiedica să ajungă la peroane.

Câteva sute de manifestanţi au participat, de asemenea, la un miting lângă Curtea Supremă de la Ierusalim, marţi seară. Poliţia a raportat 45 de arestări.

Reformele lui Netanyahu scot israelienii în stradă de luni de zile

Această nouă zi de mobilizare civică în Israel urmează votului în parlament în primă lectură, săptămâna trecută, privind o măsură ce vizează anularea posibilităţii ca puterea judiciară să se pronunţe asupra „caracterului rezonabil” al deciziilor guvernului.

În zilele următoare, comisia pentru legi trebuie să prezinte această măsură votulului definitiv al parlamentului. Această clauză l-a constrâns pe Netanyahu, în ianuarie, să-l demită pe numărul doi al guvernului, Arie Dery, condamnat pentru evaziune fiscală, în urma intervenţiei Curţii Supreme.

„De când a fost lansată reforma, am văzut impactul asupra economiei noastre”, a declarat Inbal Orpaz, 36 de ani, angajată în domeniul high-tech care a venit să manifesteze la Tel Aviv. Fondul Monetar Internaţional a avertizat, în iunie, că „incertitudinea” indusă de proiectul de reformă ar putea afecta creşterea.

„Prin acte de nesupunere civică non-violentă, vom continua să protestăm în stradă până la anularea completă a reformei”, a declarat Josh Drill, un purtător de cuvânt al mişcării.

Reforma susţinută de guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, vizează creşterea puterii parlamentarilor în detrimentul celei a magistraţilor.

Guvernul consideră că este necesar să se asigure un echilibru mai bun al puterilor, dar criticii săi îl văd ca pe o ameninţare la adresa democraţiei şi a garanţiilor sale instituţionale.

Alte măsuri provoacă, de asemenea, nemulţumirea manifestanţilor, precum cea modificând procesul de numire a judecătorilor, adoptata deja de deputaţi în primă lectură.

Joe Biden, care a îndemnat guvernul israelian să găsească un compromis privind această reformă, l-a invitat pe Benjamin Netanyahu, luni, în cursul unei discuţii telefonice, să viziteze Statele Unite înainte de sfârşitul anului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri