Live Text Armata ucraineană a atacat cu rachete orașul ocupat Melitopol. ISW: Putin riscă să piardă sprijinul veteranilor militari din Donbas

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua cu numărul 291 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și NATO, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat radiodifuzorului norvegian NRK. Pe de altă parte, ministrul britanic al Apărării a transmis că sprijinul Iranului pentru armata rusă este probabil să crească în lunile următoare, iar Moscova va oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar în schimb. Separat, Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ruse au „distrus” orașul Bakhmut din estul Ucrainei. Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa au rămas fără curent după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, iar administraţia instalată de Rusia în Herson a anunțat că scoate hrivna ucraineană din circulație.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Armata ucraineană a atacat cu rachete orașul ocupat Melitopol

ACTUALIZARE 09:00 Armata ucraineană a atacat sâmbătă seara oraşul ocupat Melitopol din sud-estul ţării, au indicat autorităţi instalate de Rusia şi oficiali ucraineni în exil ai localităţii cu poziţie strategică, transmite Reuters.

Autorităţile pro-Moscova au transmis că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit alte zece, în timp ce primarul exilat a spus că zeci de 'invadatori' au fost omorâţi.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile despre atacuri sau victime. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele, a scris pe Telegram guvernatorul numit de Moscova în partea anexată a regiunii Zaporojie, Evgheni Baliţki. 

Potrivit acestuia, un centru recreativunde oamenii luau cina a fost distrus în atacurile ucrainene cu rachete HIMARS.

Primarul exilat, Ivan Fedorov, a scris tot pe Telegram că atacul a lovit o biserică pe care ruşii o transformaseră în loc de întrunire.

Vladimir Rogov, un alt oficial instalat de Moscova în partea anexată a regiunii Zaporojie, a transmis că un mare incendiu cauzat de lovituri a cuprins centru recreativ. El a postat un video cu o structură în flăcări.

Lansatoarele multiple de rachete HIMARS au fost printre cele mai eficiente arme ale Ucrainei în acest război, trăgând focuri de precizie asupra a sute de ţinte, inclusiv posturi de comandă ruseşti.

Vineri, Statele Unite au anunţat că vor trimite ajutor suplimentar Kievului pentru a întări apărarea antiaeriană, mai ales împotriva dronelor, notează Agerpres.

Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că Melitopol, un centru major industrial şi de transport ocupat de Rusia din martie, este crucial pentru apărarea sudului. 

„Toată logistica ce leagă forţele ruse în partea estică a regiunii Herson şi spre graniţa rusă în apropiere de Mariupol trece prin el”, a afirmat Arestovici într-un interviu video pe social media. 

„Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte. Forţele ucrainene câştigă o rută directă spre Crimeea”, a adăugat el.

ISW: Putin riscă să piardă sprijinul veteranilor din Donbas din cauza eșecurilor militare

ACTUALIZARE 07.50 În cea mai recentă evaluarea a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că Vladimir Putin riscă să piardă sprijinul unor veterani din Donbas din cauza eșecului forțelor ruse de a împinge forțele ucrainene mai la vest de orașul Donețk și de a „apăra” Donbasul. 

Un fost ministru al Apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), Igor Girkin, care a condus și asediul Slovianskului în 2014, l-a criticat direct pe Putin pentru că nu a reușit să împingă forțele ucrainene mai departe de orașul Donețk, chiar dacă Putin a identificat protecția civililor din Donbas drept unul dintre obiectivele „operațiunii militare speciale” rusești.

Girkin a criticat în mod specific declarația lui Putin din 9 decembrie, care a caracterizat progresul operațiunii militare speciale ca fiind unul „stabil”, afirmând că numai Putin și Ministerul rus al Apărării consideră războiul drept un succes.

Criticile lui Girkin sunt fără precedent în comparație cu atacurile lui anterioare asupra Kremlinului. Aceste atacuri explicite asupra lui Putin pot reflecta o ruptură între Putin și susținătorii săi.

Informații importante din ziua precedentă: 

  • Forțele ruse au distrus orașul Bahmut din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete în mai multe zone ale țării
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară îngrijorat că luptele din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-un război între Rusia și alianța nord-atlantică, conform Associated Press.
  • Sprijinul Iranului pentru armata rusă ar putea crește în lunile următoare, iar în schimb Moscova ar oferi probabil Teheranului un nivel „fără precedent” de sprijin militar, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării
  • Armata ucraineană a doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 din cele 15 drone Shahed-136 și Shahed-131 de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.
  • Peste 1,5 milioane de oameni din regiunea Odesa sunt fără curent după ce o dronă rusă a lovit sistemul de generare a energiei electrice, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.
  • Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul "nebunesc şi criminal" pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina
  • Forțele ucrainene au lovit o bază rusească dintr-o zonă ocupată temporar în regiunea Zaporojie, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent. Potrivit Statului Major General, până la 150 de soldați ruși au fost răniți, iar 50 de soldați au fost transportați la un spital din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporojie.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri