Japonia vrea un tratat care să pună oficial capăt unei vechi stări de război cu Rusia

Data publicării:
insulele

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat vineri că este ferm hotărât să ducă la bun sfârşit negocierile pentru un tratat de pace cu Rusia, în parteneriat cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Kyodo, potrivi Agerpres



Abe a făcut aceste remarci în cursul unei vizite în Australia, la două zile după ce a convenit cu Putin, în marja summitului ASEAN de la Singapore, ca tratativele să aibă la bază declaraţia comună din 1956, prin care URSS se angaja să cedeze suveranitatea a două insule disputate din Pacific după încheierea unui tratat de pace care să pună oficial capăt conflictului care le-a opus în al doilea război mondial.

Premierul japonez a dat asigurări că acordul de a accelera negocierile cu Rusia pe baza declaraţiei din 1956 nu contrazice politica guvernului de la Tokyo de a reglementa statutul insulelor disputate înainte de semnarea unui tratat de pace.

În septembrie, Vladimir Putin a provocat surpriză propunând Japoniei să întoarcă pagina celui de-al doilea război mondial prin semnarea unui tratat de pace până la sfârşitul acestui an „fără condiţii prealabile", a cărui încheiere nu a fost posibilă până acum din cauza disputei teritoriale între cele două state legate de insulele din Pacific.

Cele patru insule disputate din arhipelagul Kurilelor de Sud (denumite „Teritoriile de Nord" de către Japonia - Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai) au anexate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de către Uniunea Sovietică şi fac parte în prezent din regiunea rusă Sahalin.

Pe de altă parte, tot vineri, în cadrul vizitei sale în Australia, Shinzo Abe a devenit primul lider nipon care vizitează oraşul Darwin, bombardat intens de Japonia în cel de-al doilea război mondial. Shinzo Abe a depus o jerbă la memorialul ridicat în portul atacat de sute aeronave japoneze în februarie 1942. 242 de oameni au murit în acele raiduri. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri