Joe Biden îi va spune lui Xi Jinping „să țină în frâu Coreea de Nord”

Data publicării:
Colaj Xi Jinping și Joe Biden
Xi Jinping și Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Casa Albă anunță că președintele Joe Biden va discuta cu dictatorul chinez, Xi Jinping, despre situația din Asia și îl va avertiza că dezvoltarea arsenalului nord-coreean va provoca o întărire a prezenței militare americane în regiune. Biden îi va cere lui Xi să „țină în fâriu cele mai rele tendințe” ale regimului de la Phenian.

Luni, la summitul G20 din Indonezia, preşedintele Statelor Unite îi va comunica liderului chinez că este în interesul Chinei „să joace un rol constructiv în limitarea celor mai rele tendinţe ale Coreei de Nord”, a declarat consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, la bordul Air Force One în zbor spre Cambodgia, unde are loc summitul regional al ASEAN.

Preşedintele american îi va comunica, de asemenea, dictatorului chinez că dacă dezvoltarea rachetelor şi a arsenalului nuclear de către Phenian „continuă pe această cale, va determina pur şi simplu o întărire a prezenţei militare şi de securitate americane în regiune”.

Jake Sullivan a clarificat că Joe Biden nu va adresa o solicitare Chinei, ci mai degrabă îi va comunica „punctul său de vedere” lui Xi Jinping. Conform acestui punct de vedere,„Coreea de Nord reprezintă o ameninţare nu doar pentru Statele Unite, nu doar pentru Coreea de Sud şi Japonia, ci şi pentru pacea şi stabilitatea din întreaga regiune”.

Oficialul american a afirmat, de asemenea, că rămâne la latitudinea Chinei dacă va decide să crească sau nu presiunea asupra regimului de la Phenian. Dar, având în vedere că nord-coreenii intenţionează să testeze în curând o armă nucleară şi să îşi crească rapid capacităţile în materie de rachete, „situaţia operaţională este mai acută în prezent”, a mai spus Sullivan.

Preşedintele Joe Biden a aterizat, sâmbătă dimineaţa, pe aeroportul din Phnom Penh pentru a participa la summitul ASEAN după o scurtă escală în Egipt, unde a participat la COP27. În Cambodgia, unde va sta mai puţin de 48 de ore, preşedintele american va avea avea, de asemenea, discuţii cu lideri japonezi şi sud-coreeni, după care se va deplasa în Bali pentru a participa la summitul G20.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri