Josep Borrell: „Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”

Data actualizării: Data publicării:
Luxemburg: EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell Fontelles
Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost „slăbit” de rebeliunea grupului de mercenari Wagner, ceea ce îl face „un pericol mai mare”, afirmă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Un Putin slăbit reprezintă un pericol mai mare”, a avertizat Borrell joi, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, potrivit AFP și EFE, preluate de Agerpres.

El a subliniat totodată și riscul de „instabilitate” pentru Rusia.

Vladimir Putin „procedează la o curăţenie internă” cu arestarea generalilor şi încearcă să afle „cine se află în spatele acestei încercări de rebeliune armată”, a subliniat Borrell.

Ucraina se va afla joi în centrul discuţiilor dintre liderii europeni, cu o intervenţie planificată a preşedintelui Volodimir Zelenski prin videoconferinţă.

Această rebeliune a arătat că există „fisuri adânci” în sistemul creat de Putin şi „va avea consecinţe pentru noi”, a avertizat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este important să sporim sprijinul pentru Ucraina, pentru capacitatea sa militară şi ajutorul financiar”, a pledat ea la sosirea la Bruxelles.

CE propune un nou ajutor pentru Ucraina

Comisia Europeană a propus pe 20 iunie statelor membre să aprobe un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027, o contribuţie suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027.

„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina este capabilă să se apere”, a insistat şeful diplomaţiei europene.

„Facilitatea Europeană pentru Pace ar trebui finanţată în continuare şi poate ar trebui să devină un fond de apărare ucrainean”, a sugerat el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, invitat la summit, a pledat şi el pentru un sprijin pe termen lung pentru Ucraina, care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi la UE.

„Trebuie să sprijinim în continuare Ucraina pentru ca aceasta să rămână o ţară suverană şi independentă, în caz contrar dezbaterile privind aderarea nu vor mai fi relevante”, a avertizat el.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri