Kamala Harris cere încetarea imediată a focului în Gaza și critică Israelul pentru catastrofa umanitară: "Nu există scuze"

Data actualizării: Data publicării:
kamala harrsi la un discurs
Kamala Harris cere încetarea imediată a focului în Gaza. FOTO: Profimedia Images

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a îndemnat duminică la o "încetare imediată a focului" pentru "cel puţin şase săptămâni" în Fâşia Gaza și a cerut guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ia măsuri pentru ca acolo să ajungă mai multe ajutoare.

"Având în vedere amploarea suferinţelor din Gaza, trebuie să existe o încetare imediată a focului pentru cel puţin următoarele şase săptămâni, care se află în prezent pe masa negocierilor" dintre Israel şi Hamas, a declarat Kamala Harris într-un discurs comemorând un marş pentru drepturile civile la Selma, în Alabama.

"Acest lucru va permite eliberarea ostaticilor şi livrarea unei cantităţi semnificative de ajutor", a adăugat ea, chemând Hamas să accepte acordul.

"Hamas spune că doreşte încetarea focului. Ei bine, pe masă este un acord. Şi aşa cum am spus, Hamas trebuie să accepte acest acord", a insistat vicepreşedinta Statelor Unite.

Propunerea mediatorilor - Qatar, Statele Unite, Egipt - se referă la o pauză de şase săptămâni în lupte şi eliberarea a 42 din cei 130 de ostatici israelieni - dintre care 31 se crede că au murit - încă ţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul unor palestinieni întemniţaţi de Israel.

Anterior, un înalt responsabil american afirmase la Washington că israelienii au "acceptat în principiu elementele acordului".

Kamala Harris a emis, de asemenea, cea mai virulentă critică de până în prezent la adresa Israelului din partea unui înalt responsabil american, cerând guvernului premierului Benjamin Netanyahu să ia măsuri pentru a spori ajutorul pentru Fâşia Gaza, scrie Agerpres.

"Oamenii din Gaza mor de foame. Condiţiile sunt inumane şi umanitatea noastră comună ne obligă să acţionăm. Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a creşte semnificativ fluxul de ajutoare. Nu există scuze", a declarat vicepreşedinta. Ea a adăugat că Israelul "trebuie să deschidă noi puncte de trecere" şi "nu trebuie să impună restricţii inutile livrării de ajutoare".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri