Kremlinul tace cu privire la accidentul aviatic în care a murit Evgheni Prigojin

Data publicării:
Evgheni Prigojin cu Vladimir Putin
Evgheni Prigojin și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

La aproape 24 de ore de la prăbuşirea unui avion care, potrivit autorităţilor ruse, îl avea la bord pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, şi pe doi dintre cei mai importanţi locotenenţi ai săi, Kremlinul nu a comentat deloc incidentul și, implicit, moartea pasagerilor, remarcă CNN.

De altfel, niciun alt oficial rus de rang înalt nu a făcut vreo declarație în acest sens.

În acel timp, preşedintele rus Vladimir Putin se afla în regiunea Kurs (sud-vest), la comemorarea a 80 de ani de la Bătălia de la Kursk din al Doilea Război Mondial, relatează CNN. El marca victoria sovietică, din 1943, în urma acestei bătălii cu naziştii.

Putin a susţinut un discurs la un memorial, în satul Ponîri, şi a acordat distrincţii de stat unor participanţi la ”operaţiunea specială militară”, dar nu a comentat evenimentul nici acolo, nici la întoarcerea sa la Moscova.

Joi nu a existat nicio teleconferinţă pentru mass-media cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ultima discuţie cu presa a lui Peskov, care altădată susținea conferințe de presă zilnice, a fost pe 4 august.

Putin s-a întâlnit cu Prigojin şi cu comandanţii Wagner la câteva zile după revolta lor de scurtă durată la sfârşitul lunii iunie.

La acel moment, liderul de la Kremlin a participat la o reuniune cu peste treizeci de comandanți, pe 29 iunie, la care a participat și Prigojin, a spus Peskov în timpul unei conferințe de presă, în ciuda faptului că anterior a descris evenimentul ca fiind un act de trădare.

 "Într-adevăr, președintele a avut o astfel de întâlnire. El a invitat 35 de oameni, pe toți comandanții de unități și conducerea campaniei, inclusiv pe Prigojin. Această întâlnire a avut loc la Kremlin pe 29 iunie și a durat aproape 3 ore. Detaliile sale nu sunt cunoscute. Singurul lucru pe care îl putem spune este că președintele a făcut o evaluare a acțiunilor campaniei de pe front în timpul operațiunii militare speciale, precum și a evenimentelor din 24 iunie", a spus Peskov atunci.

Ulterior, Prigojin, supranumit «Bucătarul lui Putin» a putut circula liber şi chiar a apărut în public, în marja summitului african, organizat de Kremlin la Sankt Petersburg luna trecută.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri