Kuleba spune că NATO a „scurtat” calea Ucrainei spre aderarea la alianță

Data publicării:
Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba, ministrul de externe al guvernului Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Ucraina nu va mai trebui să urmeze un Plan de Acțiune în vederea Aderării (MAP), după ce a NATO a decis să renunțe la această condiție în cazul țării, a declarat, luni, ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, conform Reuters. Oficialul spune că această măsură „scurtează calea” pentru intrarea țării sale în Alianță, unul dintre obiectivele vechi ale Ucrainei.

„În urma unor discuţii intense, aliaţii NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea aderării Ucrainei. Salut această decizie mult aşteptată care scurtează calea noastră către NATO”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

„Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate în ceea ce priveşte invitaţia adresată Ucrainei de a deveni membru”, a adăugat Kuleba pe Twitter. NATO nu a făcut, deocamdată, un astfel de anunţ şi nici nu a comentat declaraţiile lui Kuleba, precizează Reuters.

Liderii NATO, care se reunesc marţi şi miercuri în capitala lituaniană Vilnius, au ca obiectiv depăşirea părerilor divergente pe care le au în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO. Guvernul de la Kiev doreşte să primească o invitaţie clară de a adera la alianţă după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia şi speră să primească garanţii de securitate până atunci.

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a invocat expansiunea NATO spre graniţele Rusiei din ultimele două decenii ca motiv pentru decizia sa de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie 2022.

În perioada premergătoare summit-ului, un număr din ce în ce mai mare de state membre NATO au susţinut o propunere britanică de a permite Ucrainei să sară peste programul MAP, care stabileşte obiectivele politice, economice şi militare pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească şi pe care alte state din Europa de Est, inclusiv România, a trebuit să le îndeplinească înainte de a se alătura alianţei.

Printr-o astfel de măsură, alianţa ar putea răspunde cererilor de a merge dincolo de declaraţia cu care a încheiat summitul NATO din 2008, de la Bucureşti, în care se spunea că Ucraina va deveni membru al alianţei în cele din urmă, fără a oferi accesteia o invitaţie sau un calendar real. 

Ucraina dorit, atunci, la summitul de la Bucureşti, să obţină acel MAP, dar unele state, între care Germania şi Franţa, s-au împotrivit, de teamă că vor irita prea tare Rusia. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri