Lavrov nu mai poate ajunge la Belgrad, după ce trei vecini ai Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul lui

Data actualizării: Data publicării:
serghei lavrov
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Vizita în Serbia a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, programată pentru perioada 6-7 iunie, a fost anulată deoarece trei dintre vecinii Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul lui, scrie BBC.

Bulgaria, membru UE, a impus această interdicție a zborului, împreună cu Macedonia de Nord și Muntenegru - țări care speră, precum Serbia, să adere la UE.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: "Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea".

UE și Regatul Unit au impus o interdicție de zbor pentru avioanele rusești - inclusiv cele private ale oligarhilor - la câteva zile după invazia din 24 februarie. Serbia nu s-a alăturat acestor sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. 

La fel ca multe alte țări europene, Serbia se bazează foarte mult pe gazul rusesc.  Președintele rus Vladimir Putin și omologul său sârb Aleksandar Vucic au convenit luna trecută că Rusia va continua să furnizeze gaze naturale Serbiei, în timp ce alte țări au fost izolate pentru că au refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

În Serbia, Lavrov urma să aibă discuții cu președintele Aleksandar Vucic. Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri