Lecția Coreei de Sud: „Suntem foarte prudenți, pentru a preveni un al doilea val. Tratăm fiecare zi ca pe un fel de stare de război”

Data publicării:
dezinfectant la sectia de vot coreea de sud
Foto: Lee Jae-Won / AFLO / Profimedia

Din Coreea de Sud vine una dintre cele mai importante lecţii despre cum poţi lupta împotriva unei epidemii. Soluţiile-cheie: testarea masivă şi o anchetă epidemiologică de amploare. Acest lucru a făcut că numărul deceselor din cauza Covid-19 din statul asiatic să fie de doar 225 în condițiile în care cel al îmbolnăvirilor a trecut de 10.500.

Țări din lumea întreagă intrau în carantină în luna martie pentru a stopa răspândirea coronavirusului, iar în acest timp, în Coreea de Sud, oamenii începeau să iasă din nou pe stradă. 

Însă în luna februarie, Coreea de Sud raporta o creștere accelerată a cazurilor de infectare. Cu peste 5.000 de infectări, această țară avea printre cele mai multe cazuri de Covid-19 din lume. Numai că după aceea, ceva s-a schimbat. În timp ce numărul cazurilor din celelalte țări a continuat să crească, cele din Coreea de Sud au început să se stabilizeze. Priviți cum curba roșie, cea a Coreei de Sud, și-a schimbat traiectoria și s-a aplatizat, după ce inițial panta era destul de abruptă:

Lecția epidemiei de MERS

Acest lucru indică faptul că Coreea de Sud a reușit să încetinească din timp răspândirea virusului și a făcut acest lucru fiindcă în urmă cu câțiva ani a învățat o lecție prețioasă, când a luptat împotriva unei alte epidemii provocate de un alt coronavirus. Iată cum sunau atunci buletinele de știri despre Coreea de Sud:

„În Coreea de Sud, MERS...”

„Numărul victimelor este în creștere...”

„...încearcă să stopeze în mod agresiv pandemia mortală...”

„Guvernul a fost luat complet pe nepregătite...”

„Autoritățile încearcă în continuare să-i localizeze și să-i izoleze pe toți cei care ar fi fost expuși...”

În 2015, un om de afaceri sud-coreean întors din Orientul Mijlociu a făcut febră, a început să tușească și a făcut pneumonie. Pentru a fi diagnosticat, a mers la mai multe unități medicale și într-un final, a fost testat pozitiv pentru MERS sau Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu, provocat de un coronavirus. În acel moment, traseul său a provocat un lanț de transmitere pe care oficialii l-au putut urmări cu mare greutate. Aceștia nu știau cine era infectat sau pe unde umblaseră cei infectați.

„A durat mai puțin de două luni, dar în Coreea de Sud s-a creat o panică uriașă. În total, virusul a infectat 186 de oameni și a ucis 38 în Coreea de Sud, cel mai mare număr din afara Orientului Mijlociu. Guvernul a declarat finalul pandemiei în 2015”, povestește profesorul Kim Woo Joo, cel mai respectat epidemiolog al țării.

Cetățenii puteau sta liniștiți, virusul nu mai reprezenta nicio amenințare. Dar oficialii nu au încetat să facă planuri.

„Am învățat multe lecții: importanța testării, necesitatea măsurilor de prevenire a infectării”, spune profesorul Kim Woo Joo.

Testarea, primul dintre secrete

Lecțiile și-au dovedit utilitatea atunci când o nouă pandemie a pus stăpânire pe țară. La 31 decembrie 2019, China a raportat primul caz de infectare cu coronavirus. În săptămânile următoare, pe măsură ce numărul infectărilor a început să crească în lume, Coreea de Sud înregistra doar 30 de cazuri. Însă în ciuda numărului mic de cazuri, autoritățile din domeniul sanitar au început să lucreze cu companii din domeniul biotech, ca să dezvolte un test pentru noul coronavirus.

Curând, aveau mii de teste gata de folosință.

„Lecțiile învățate în timpul pandemiei de MERS din 2015: prima dintre este testul de diagnosticare. Este un lucru esențial. Am dezvoltat multe astfel de teste și le-am distribuit în fiecare spital”, povestește profesorul Kim Woo Joo.

S-au pregătit pentru ce e mai rău, iar acel moment a venit. Până la sfârșitul lunii februarie, numărul cazurilor a crescut dramatic și a depășit 3.000. La acel moment, Coreea de Sud era teritoriul cu cele mai multe cazuri de coronavirus din afara Chinei continentale.

Povestea pacientului 31 și secretul nr. 2

Totul a început în Daegu, unde o femeie a mers la spital acuzând stări febrile. Fiindcă guvernul trimisese deja în spitale teste de depistare a coronavirusului, doctorii au putut s-o testeze. A fost testată pozitiv și a devenit cunoscută drept pacientul 31.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. În timp ce era bolnavă, femeia care a devenit pacientul 31 mersese la biserică, unde a stat timp de peste o oră alături de sute de oameni. Așa că oficialii i-au urmărit traseul, i-au identificat pe cei cu care a intrat în contact și i-au testat și pe aceștia, fie că aveau sau nu simptome.

Mulți dintre ei au fost, de asemenea, pozitivi, așa că au fost repede izolați și tratați acasă sau la spital.

Apoi a fost refăcut traseul și pentru oamenii cu care aceștia intraseră în contact și li s-au făcut teste.

Această metodă se numește anchetă epidemiologică. Este o metodă care a permis Coreei de Sud să testeze peste 9.000 de oameni care au fost în contact cu cineva depistat pozitiv.

După Daegu, Coreea a înmulțit testările în restul țării. Sistemele de sănătate privat și public și-au unit forțele pentru a pune pe picioare un sistem aproape gratuit de testare, care include peste 600 de zone ce permit testarea a până la 20.000 de oameni pe zi. Datorită acestui sistem, atunci când oricine e depistat pozitiv, guvernul este capabil să-i testeze și să-i urmărească contactele pentru a rupe lanțul de transmitere a coronavirusului la scară mare. Dar aceasta este doar transmiterea directă.

Sănătatea, mai importantă decât datele personale

Este posibil ca persoana infectată să se fi plimbat prin oraș, atingând barele de susținere de la metrou și clanțe. Coreea de Sud s-a pregătit și pentru acest lucru. După pandemia de MERS, când nu a putut să urmărească traseul virusului, Coreea a schimbat legea, permițând guvernului să colecteze datele pacienților și să acceseze înregistrările de pe camerele de supraveghere, în timpul unei pandemii. Toate aceste date sunt furnizate populației, pentru a o alerta să stea departe de locul în care a fost raportată infectarea.

Kim Woo Joo, epidemiolog>
„Dacă este confirmat un caz de infectare lângă biroul meu, primesc un mesaj pe telefon, în care sunt înștiințat în privința acestui lucru, mi se spune că acea persoană s-a mutat dintr-un loc în altul și sunt sfătuit să fiu precaut.

„Site-urile și aplicațiile adună aceste informații, permițându-le tuturor să vadă dacă o persoană infectată a mers la o farmacie, la un spital sau oriunde altundeva. Și vor ști și cât de recent au fost acolo. Este un mijloc de a verifica posibilitatea unei infectări. Cetățenii verifică locurile în care au fost raportate cazuri de coronavirus și evită acele zone. Informațiile le permit oamenilor să știe dacă au trecut prin același loc prin care a trecut o persoană infectată, astfel încât să meargă să fie testați. Iar ancheta epidemiologică începe din nou. Supravegherea fiecărei mișcări a unei persoane poate fi controversată, dar mulți sud-coreeni pun sănătatea publică pe primul loc, în detrimentul vieții private”, a explicat profesorul Kim Woo-Joo.

Din moment ce boala îi poate infecta pe alții, este adevărat că se pune accentul pe interesul public în detrimentul drepturilor omului. În consecință, Coreea de Sud a fost capabilă să testeze sute de mii de oameni, mai mult decât orice altă țară în acea perioadă. Iar datorită acestui lucru, autoritățile au putut identifica mai ușor virusul, să vadă unde este localizat, unde s-ar putea ascunde. Această abilitate de a găsi și trata oameni infectați i-a permis Coreei de Sud să evite carantina totală și să aplatizeze curba pandemiei, care începuse periculos de abrupt. 

Chiar și cu o curbă aplatizată, Coreea de Sud nu lasă garda jos

Pentru moment, Coreea de Sud a depășit ce era mai greu, dar continuă să fie pregătită.

„Suntem foarte prudenți, pentru a preveni un al doilea val. Tratăm fiecare zi ca pe un fel de stare de război. Acest tip de vigilență este explicația pentru care Coreea de Sud s-a distanțat de restul țărilor, în pandemia de coronavirus. Dar nu a fost singurul loc în care testarea s-a făcut în ritm agresiv. Și Singapore, Taiwan și alți vecini au realizat importanța testării în masă. Acum, țări ca Germania și Marea Britanie încep să pună în aplicare testarea agresivă. Se întâmplă chiar și în Statele Unite, unde guvernul nu a reușit să furnizeze testarea adecvată și unde acum se încearcă testarea mai multor oameni”, spune dr. Kim.

„Știm că trebuie să facem mai mult și continuăm să grăbim pasul în ceea ce privește testarea. S-ar putea ca strategia Coreei de Sud privind identificarea contactelor să nu poată fi aplicată în țări cu o populație mult mai numeroasă, dar succesul pe care l-a avut această țară în privința testării în masă le oferă o soluție celor mai multe țări aflate în carantină”, recunoștea Deborah Brix, membră a grupului de lucru de la Casa Albă.

Și ca o încununare a acestor merite, Coreea de Sud a avut curajul să organizeze, miercuri, alegerile parlamentare la termen. Evident, în condiții fără precedent. Dar succesul operațiunii pare să fi fost garantat, în ciuda anumitor temeri că scrutinul va favoriza un al doilea val de infectări. Oamenii au așteptat răbdători, au păstrat distanța socială, au venit cu măști, s-au dezinfectat și au purtat mănuși. Iar rata de participare a fost cea mai mare din ultimii 16 ani.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri