Liz Truss promite că va avea un plan împotriva inflației și crizei energetice „din prima săptămână”, dacă va fi aleasă prim-ministru

Data publicării:
Liz Truss cu geantă la umăr
Liz Truss este favorită să câștige șefia Partidului Conservator și a guvernului britanic. Anunțul va fi făcut luni, 5 septembrie. Foto: Profimedia images

Liz Truss a promis, duminică, o acțiune imediată pentru rezolvarea crizei energetice cu care se confruntă Marea Britanie, dacă va fi aleasă prim-ministru și a spus că se va ocupa să rezolve problema facturilor tot mai mari la energie și a deficitului de furnizare „în prima săptămână” la Downing Street Nr. 10, scrie Reuters.

În acest moment al procesului electoral din interioriul Partidului Conservator este de așteptat că Truss va fi aleasă, urmând să ocupe postul de șefă a partidului și, prin extensie, și funcția de prim-ministru al guvernului Regatului Unit.

Rezultatul final al alegerilor va fi anunțat luni după-amiază, iar viitorul lider are de rezolvat probleme extrem de grave – o recesiune care ar putea să fie de durată, inflație de două cifre și tensiuni politice.

Truss a spus că va acționa cu „îndrăzneală” pentru a rezolva rapid problemele cu care se confruntă societatea britanică.

„Dacă voi fi aleasă, am de gând ca în prima săptămână a administrației mele să stabilesc un plan de acțiune imediat pe facturile la energie și pe furnizarea de energie

La sfârșitul lunii va veni din partea ministrului meu de finanțe un pachet mai mare de acțiune pe economie în ansamblu”, a spus ea.

Conform presei britanice, experții din ministerul de finanțe de la Londra spun că planul lui Truss ar costa peste 100 de miliarde de lire, acești bani fiind cheltuiți în deficit. Întrebată într-un interviu BBC despre plan, Truss a refuzat să comenteze, precizând că nu este „adecvat” să-și prezinte strategia înainte de a intra în funcție.

„Dacă voi fi aleasă prim-ministru voi acționa din prima săptămână”, a spus Truss.

Liz Truss și Rishi Sunak sunt ultimii doi candidați rămași în cursa pentru șefia guvernului britanic. Conform sondajelor, Truss are sprijinul unei majorități a membrilor Partidului Conservator, cei care vor decide viitorul lider. Anterior, Sunak a câștigat toate rundele inițiale, în care au votat parlamentarii britanici, însă sprijinul său printre membrii de partid este limitat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri