SUA nu au reușit să convingă liderii loviturii de stat din Niger să predea puterea

Data actualizării: Data publicării:
Liderul loviturii de stat, Generalul Abdourahamane Tchiani. FOTO: Profimedia Images

Victoria Nuland, secretar de stat adjunct al SUA, s-a întâlnit cu liderii loviturii de stat de la Niamey. Aceasta a declarat ulterior că discuțiile au fost "extrem de sincere și destul de dificile", însă nu au condus către nicio ieșire concretă din criză. Washingtonul a suspendat furnizarea de ajutor umanitar către Niger, cu precizarea că reușita loviturii de stat încă poate fi împiedicată pe cale diplomatică, iar președintele Mohamed Bazoum repus în drepturi, transmite BBC.

Statele blocului vest-african (ECOWAS) urmează să se reunească joi pentru a discuta despre această criză.

Victoria Nuland a declarat jurnaliștilor prezenți la Niamey că discuțiile cu unii dintre liderii loviturii de stat au durat mai bine de două ore și că SUA și-au oferit sprijinul pentru a restaura ordinea constituțională "dacă cei responsabili de situație doresc acest lucru".

"Nu pot spune că această propunere a fost acceptată" a precizat oficialul SUA.

Victoria Nuland a discutat cu noul șef al Statului Major, generalul de brigadă Moussa Salaou Barmou, dar nu și cu noul lider autoproclamat al Nigerului, generalul Abdourahamane Tchiani, sau cu președintele de drept, Mohamed Bazoum.

Bazoum se află în detenție, însă a purtat anterior discuții telefonice cu oficialii americani. 

Nuland a declarat că și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la afirmațiile potrivit cărora liderii loviturii de stat au cerut ajutorul grupului de mercenari Wagner al Rusiei pentru a menține controlul asupra țării.

"Cei care au întreprins această acțiune înțeleg foarte bine riscurile la adresa suveranității lor atunci când Wagner este invitat să ajute", a întărit secretarul de stat adjunct.

Generalul Tchiani, un fost șef al gărzii prezidențiale al președintelui Bazoum, a preluat puterea la 26 iulie, afirmând că dorește să evite "dispariția treptată și inevitabilă" a Nigerului.

Instabilitatea crescândă din regiune a determinat luni Franța, fostă putere colonială, să își avertizeze cetățenii să nu călătorească în regiunea Sahel, iar pe cei care se află încă acolo să fie prudenți din cauza emoțiilor anti-franceze.

"Este esențial să limiteze călătoriile, să stea departe de orice adunări și să se informeze în mod regulat asupra situației", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Duminică, junta din Niger a declarat că deține informații potrivit cărora "o putere străină" se pregătește să atace țara, în urma unor informații potrivit cărora șefii militari din cadrul ECOWAS au elaborat un plan detaliat pentru a interveni în forță.

Anterior, Abdel-Fatau Musah, comisarul pentru afaceri politice, pace și securitate al ECOWAS, a declarat că, deși au fost puse la punct "toate detaliile" privind o "eventuală intervenție", ECOWAS vrea ca "diplomația să funcționeze".

Liderii loviturii de stat nu par să cedeze puterea, iar duminică, mii de simpatizanți ai acestora au manifestat pe un stadion din capitala Niamey, în semn de susținere.

Nigerul este un producător important de uraniu - un combustibil vital pentru energia nucleară - și, sub conducerea președintelui Bazoum, a fost un aliat occidental cheie în lupta împotriva militanților islamiști din regiunea Sahel din Africa de Vest.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri