Luminița Odobescu a vorbit cu Blinken despre implicaţiile pentru România ale atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre

Data publicării:
antony blinken si luminita odobescu
Antony Blinken a discutat cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, după ce Rusia a atacat Portul Reni. FOTO: Profimedia Images/ Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut o discuţie telefonică joi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la iniţiativa părţii americane, anunță MAE într-un comunicat. Cei doi oficiali au discutat despre implicaţiile pe care atacurile ruse împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre le au asupra României.

Șefa diplomaţiei române a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi a Aliaţilor cu România şi a subliniat importanţa menţinerii în atenţia NATO a evoluţiilor din Marea Neagră şi regiune, potrivit comunicatului citat.

„Ministrul Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat Blinken s-au referit la importanţa continuării discuţiilor şi coordonării bilaterale pe teme de securitate şi privind agenda curentă a NATO”, mai arată sursa citată.

De asemenea, cei doi demnitari au evidenţiat nivelul excelent al cooperării bilaterale şi interesul comun pentru noi dimensiuni în relaţia bilaterală, fiind pus accentul pe colaborarea în domeniul energiei.

Blinken apreciază ajutorul României pentru Ucraina

Secretarul de stat al SUA a subliniat solidaritatea cu România şi a mulţumit pentru sprijinul pe care ţara noastră îl acordă Ucrainei, precum şi pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul statului român.

Oficialul american a apreciat interesul şi implicarea României pentru identificarea unor soluţii eficiente în acest context, împreună cu SUA, Comisia Europeană şi Ucraina, precizează MAE.

Totodată, Antony Blinken a felicitat România pentru organizarea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, format care este consolidat prin cooptarea de noi participanţi şi asociaţi şi urmăreşte creşterea conectivităţii cu includerea Republicii Moldova şi a Ucrainei.

Cei doi demnitari au convenit să continue cooperarea strânsă în perioada următoare, arată sursa citată.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri