„M-au lovit cu picioarele”. 5 jurnalişti independenți, arestaţi în Rusia. Unul dintre ei a filmat ultimul video cu Navalnîi în viaţă

Data publicării:
Antonina Favorskaya
Antonina Favorskaia transmitea de mai mulţi ani de la procesele împotriva lui Aleksei Navalnîi. FOTO: Facebook/ Antonina Favorskaya

Cinci jurnalişti care lucrează pentru presa independentă au fost arestaţi miercuri seara şi joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei contestări a puterii se amplifică, informează AFP, citată de Agerpres.

În timpul nopţii, poliţia i-a arestat pe Ekaterina Anikievici de la media SOTAvision şi pe Konstantin Jarov de la RusNews, a relatat ONG-ul OVD-Info, specializat în urmărirea represiunii din Rusia.

Jarov a fost bătut şi ameninţat cu violenţe sexuale de către poliţişti, potrivit unui martor al scenei, citat de această organizaţie.

„M-au lovit cu picioarele, mi-au pus un picior pe cap, mi-au îndoit degetele, şi-au bătut joc de mine atunci când am încercat să mă ridic”, a relatat Jarov, citat de media sa RusNews. El a spus că a fost rănit la cap, că are zgârieturi, degete dislocate şi entorse.

Potrivit lui Jarov, aceste violenţe au fost provocate de o filmare realizată lângă domiciliul său de o altă jurnalistă, Antonina Favorskaia de la SOTAvision, care a fost la rândul ei arestată miercuri seara, imediat după ce fusese eliberată după zece zile de detenţie administrativă pentru nesupunere în faţa organelor de poliţie.

Apartamentul acestei jurnaliste a fost percheziţionat miercuri seara, la fel ca cel al părinţilor săi, a anunţat avocatul său Mihail Biriukov, citat de SOTAvision.

Una dintre jurnaliste transmitea de mai mulți ani de la procesele împotriva lui Navalnîi

Alte două jurnaliste, Aleksandra Astahova şi Anastasia Musatova, care au venit să-şi întâmpine colega la eliberarea din detenţie, au fost, de asemenea, arestate şi duse pentru a fi interogate de anchetatori, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit site-ului Mediazona, specializat în urmărirea afacerilor judiciare, dosarul ce o vizează pe Favorskaia este legat de activităţi ale mişcării opozantului Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în februarie. Organizaţiile sale sunt clasate drept „extremiste” de justiţia rusă.

Antonina Favorskaia transmitea de mai mulţi ani de la procesele împotriva lui Aleksei Navalnîi. Ea este cea care a filmat ultimul video cu opozantul încă în viaţă, pe 15 februarie, în timpul unei audieri în justiţie.

Favorskaia fusese arestată pe 17 martie, la câteva ore după ce depusese flori la mormântul lui Navalnîi, potrivit Mediazona.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri