Video Macron: Israelul are dreptul să se apere prin eliminarea grupărilor teroriste. „Să răspundă puternic și just după atacul Hamas”

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron speaks on TV - Paris - 12 Oct 2023
Președintele francez Emmanuel Macron. Foto: Profimedia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi seară, că „Israelul are dreptul să se apere prin eliminarea grupărilor teroriste” și să răspundă „puternic și just” după atacul Hamas. El le-a cerut francezilor să rămână „uniţi” și a dat asigurări că va face „tot posibilul pentru a-i aduce acasă pe ostaticii capturați de teroriști”. Potrivit unui nou bilanţ 13 francezi au murit în confruntarea dintre Israel și Hamas, relatează France Presse. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Să nu adăugăm prin iluzie sau prin calcul fracturi naţionale la fracturile internaţionale şi să nu cedăm în faţa oricărei forme de ură”, a declarat şeful statului francez într-un discurs televizat, precizând că bilanţul francezilor ucişi în ofensiva sângeroasă a Hamas a ajuns la 13 cetăţeni.

Printre altele, el a cerut Israelului să dea un răspuns „puternic”, dar „just” după atacul „terorist” al Hamas, pe care l-a numit „declanşarea cruzimii absolute” împotriva Israelului, care a făcut peste 1.200 de morţi.

„Singurul răspuns la terorism, singurul posibil, este întotdeauna un răspuns puternic şi just, puternic pentru că este just”, a spus el în discursul televizat. „Israelul are dreptul să se apere prin eliminarea grupărilor teroriste, dintre care Hamas, prin acţiuni direcţionate, dar prin ocrotirea populaţiei civile, pentru că aceasta este datoria democraţiei”, a insistat el.

Emmanuel Macron a asigurat de asemenea, joi, în discursul său televizat, că doreşte „să facă tot posibilul (...) pentru a-i aduce înapoi” pe ostaticii capturaţi de Hamas „sănătoşi şi în siguranţă la casele lor”.

„Mă gândesc la familii în seara aceasta. Vreau să le spun că Franţa face tot posibilul alături de autorităţile israeliene şi cu partenerii noştri pentru a-i aduce înapoi în siguranţă la casele lor”, a declarat preşedintele francez, presat în timpul zilei de la Tel Aviv de familii ale ostaticilor francezi „să intervină”.

Printre altele, agenţia Reuters relatează că poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa joi un miting interzis în sprijinul poporului palestinian la Paris, după ce ministrul de interne francez a declarat că astfel de adunări pot „probabil să genereze tulburări în ordinea publică”.

În ciuda interdicţiei, câteva sute de manifestanţi propalestinieni s-au adunat în centrul Parisului în grupuri separate pe care forţele de poliţie au încercat să le împiedice să fuzioneze.

Manifestanţii au scandat „Israel criminal” şi „Macron complice”, o referire la preşedintele francez Emmanuel Macron, care a condamnat atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas, exprimându-şi solidaritatea cu Israelul.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”