Macron: Pacea se construieşte cu celălalt, care este inamic astăzi, în jurul unei mese

Data publicării:
Emmanuel Macron gesticulează cu mâna
Emmanuel Macron a susținut un discurs la summit-ul pentru pace de la Roma. Foto: Profimedia images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune că „o pace va fi posibilă în Ucraina, atunci când ucrainenii o vor decide”. Liderul de la Paris a participat la un summit pentru pace, la Roma.

„Să nu lăsăm ca pacea să fie astăzi capturată cumva de puterea rusă. O pace este posibilă, cea pe care o vor decide ei (n. red - ucrainenii) când ei o vor decide”, a spus Macron în cadrul unui discurs în deschiderea acestui summit organizat de comunitatea Sant'Egidio. Macron a justificat de asemenea sprijinul occidental acordat Ucrainei, „ca la un moment dat poporul ucrainean să poată alege pacea în termenii pe care el o va decide”.

„Pacea se construieşte cu celălalt, care este inamic astăzi, în jurul unei mese”, a mai spus el, în faţa a sute de responsabili politici şi religioşi din lumea întreagă reuniţi pentru un summit de trei zile, organizat de comunitatea italiană Sant'Egidio.

Președintele francez a sosit, duminică după-amiază, la Roma şi va fi primit luni dimineaţă de Papa Francisc pentru o audienţă privată la Vatican, a treia între cei doi lideri de la alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte în 2017.

Macron îşi asumă misiunea, de la începutul conflictului ucrainean în februarie, de a continua să discute cu dictatorul rus, Putin, spre deosebire de alţi lideri occidentali şi în special de preşedintele Biden.

El a mai pledat, vineri, la Bruxelles, în favoarea revenirii Ucrainei şi Rusiei „la masa negocierilor” când aceasta va fi „acceptabil” pentru preşedintele Volodimir Zelenski, dar şi „cât mai curând posibil”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri