Madridul va deveni o „fortăreață” în timpul summit-ului NATO

Data actualizării: Data publicării:
Drapelul NATO.
Steagul NATO. Foto: Profimedia

Capitala Spaniei va fi transformată într-o adevărată „fortăreață” în perioada care urmează, în pregătirea summit-ului NATO care va avea loc acolo la sfârșitul lunii iunie, conform presei spaniole, care citează ministerul spaniol de interne. Peste 10.000 de polițiști și agenți din alte forțe vor asigura securitatea evenimentului în „cea mai amplă prezență de securitate din istoria recentă a Spaniei”.

Pe lângă alte măsuri, Spania va introduce temporar controale la graniță, cum a făcut şi în timpul Conferinţei ONU privind combaterea schimbărilor climatice din 2019, pentru a garanta securitatea celor 5.000 de participanţi la summit, transmite presa spaniolă, citată de Agerpres.

În jur de 40 de delegaţii sunt aşteptate la summit, reprezentând un număr total de 2.000 de invitaţi, cărora li vor adăuga în jur de 2.000 de jurnalişti din toată lumea şi 1.000 de persoane din comitetul de organizare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a afirmat că până acum autorităţile nu au descoperit „vreo ameninţare specială care să reprezinte motiv de îngrijorare”. Operaţiunea este numită Eirene, numele zeiţei greceşti a păcii.

Guvernul va face apel la populaţia Madridului să lucreze de acasă dacă este posibil şi să nu facă deplasări care nu sunt necesare, a relatat RTVE.

Primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, a avertizat populaţia că va trebui să aibă răbdare în zilele summitului.

Se aşteaptă şi organizarea unor proteste, aşa că oraşul va fi „complet blocat”.

Summitul NATO are loc în contextul invaziei rusești din Ucraina. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Madrid urmează să fie decisă o întărire semnificativă a capacităţilor de descurajare şi apărare ale forţelor aliate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri