"Mai ieftine decât un Kalaşnikov". Îngrijorare în Franța, după ce a fost descoperită o rețea care fabrica și vindea arme 3D

Data actualizării: Data publicării:
arme 3D
Paisprezece persoane care ar face parte dintr-o reţea care fabrică şi vindea arme create cu ajutorul imprimantelor 3D, precum şi clienţi, au fost arestate în Franţa şi Belgia, a anunţat Parchetul din Marsilia.. FOTO: Profimedia Images

Paisprezece persoane care ar face parte dintr-o reţea care fabrică şi vindea arme create cu ajutorul imprimantelor 3D, precum şi clienţi, au fost arestate în Franţa şi Belgia, a anunţat luni Parchetul din Marsilia.

În urma unei anchete desfăşurate timp de un an de Divizia cyber a Jandarmeriei naţionale franceze, anchetatorii - în cursul percheziţiilor efectuate la sfârşitul lunii ianuarie în regiunile Provence-Alpes-Côte d'Azur (sud-est), Ile-de-France (regiunea pariziană), Grad-Est (nord-est) şi Midi-Pyrénées - au reuşit să recupereze opt imprimante 3D, şapte arme 3D complete, precum şi 24 de arme convenţionale.

"Este o premieră în Franţa", ceea ce "ne îngrijorează", a declarat procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentate trei dintre armele confiscate, scrie Agerpres.

Capul reţelei este un tânăr de 26 de ani, deja condamnat pentru o infracţiune legată de droguri, care anterior îşi avea reşedinţa în Roquebrune-sur-Argens (în sud-estul Franţei). Între timp acesta s-a mutat în Belgia, iar autorităţile judiciare franceze au emis un mandat internaţional de arestare pe numele său.

"El împărtăşeşte o mentalitate libertariană" înscriindu-se în "mişcarea pro-arme din SUA" al cărei scop este "distribuirea de arme unui număr din ce în ce mai mare de persoane pentru a proteja statul pe care îl consideră totalitar şi opresiv", a explicat colonelul Herve Petry, şeful unităţii naţionale franceze de cyber.

"Fenomenul nu este nou, dar a căpătat o dimensiune îngrijorătoare", a afirmat colonelul francez.

În afara capului reţelei, şase persoane au fost reținute: cinci au fost plasate sub control judiciar, iar o alta este în arest preventiv. Toţi suspecţii au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, iar unii au şi cazier judiciar.

Unii dintre ei se ocupau de fabricarea armelor, în timp ce alţii au acţionat ca intermediari sau distribuitori. Au fost arestaţi, de asemenea, cumpărători (colecţionari sau persoane legate de traficul de droguri).

Pentru a scăpa controlului, piesele fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D erau trimise una câte una clientului.

Aceste arme, de o calitate "bună sau chiar foarte bună", se apropie în proporţie de "95% de modelul original", a precizat colonelul Petry. Armele respective puteau fi apoi revândute la preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro, "mai ieftin decât un Kalaşnikov", potrivit procurorului din Marsilia. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri