Mai multe țări occidentale cer tragerea la răspundere a regimului Assad pentru atrocitățile comise în cei 12 ani de război civil

Data publicării:
Assad își fixează o cască în ureche în timpul unui interviu în Rusia
Dictatorul sirian, Bashar al-Assad. Foto: Profimedia Images

Statele Unite, Germania, Franţa şi Regatul Unit au cerut, joi, într-comunicat comun, să se facă dreptate în Siria, la o zi după după întâlnirea de la Moscova dintre dictatorul rus, Vladimir Putin, şi cel sirian Bashar al-Assad. Assad și Putin s-au întâlnit la împlinirea a 12 ani de război civil în Siria, pornit după ce dictatorul sirian a încercat să reprime prin violență protestele pașnice pro-democratice, în martie 2011.

„Comunitatea internaţională trebuie să conlucreze pentru a trage la răspundere regimul al-Assad şi toţi autorii de abuzuri, încălcări şi atrocităţi”, au scris cele patru ţări semnatare în acest text publicat cu ocazia împlinirii a 12 ani de la primele manifestaţii împotriva regimului Assad în 2011.

Represiunea brutală a acestei revolte înscrise în contextul Primăverii Arabe a declanşat un război civil criminal care a devenit mai complex odată cu intervenţia mai multor actori de-a lungul anilor.

Conflictul a intrat, miercuri, în cel de-al 13-lea an, cu peste 500.000 de morţi, mai multe milioane de refugiați şi o profundă criză economică şi umanitară. În plus, ţara a fost puternic afectată de cutremurul mortal din 6 februarie, care a lovit şi Turcia învecinată.

Rusia și Vladimir Putin sunt principalii sponsori ai regimului Assad, iar după ofensiva din 2015, armata rusă are o prezență semnificativă în Siria.

„Nu ne normalizăm relaţiile cu regimul al-Assad, nici nu finanţăm reconstrucţia după pagubele cauzate de regim în timpul conflictului şi nici nu ridicăm sancţiunile” impuse împotriva Damascului, se mai arată în comunicatul țărilor occidentale.

„Pentru binele poporului sirian, nu vom face acest lucru până când nu va exista un proces autentic spre o soluţionare politică a conflictului”.

Seismul devastator din 6 februarie a dat naştere unei intense „diplomaţii a cutremurului”, care i-a permis sângerosului dictator sirian să iasă oarecum din izolare, în timp ce mai multe state arabe au reluat contactul cu el pentru a trimite ajutoare ţării sale.

Cele patru ţări occidentale îndeamnă din nou „toate părţile din Siria” să permită accesul fără piedici şi livrarea ajutorului umanitar victimelor cutremurului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri