12 ani de la atacurile asupra SUA. Ceremonii au avut loc în New York și Washington

Data publicării:
comemorare

La Casa Albă, momentul de reculegere a fost ținut exact la 8.46, ora la care în urma cu 12 ani un avion de linie lovea turnul nordic al complexului World Trade Center, din New York. Aeronava, deturnată de teroriști, a intrat în clădire cu 790 de kilometri pe oră. Impactul a fost atât de puternic încât a distrus 6 etaje.

O oră după această comemorare, președintele Barack Obama a ajuns la Pentagon. Era 9.37, exact momentul în care pe 11 septembrie 2001 un avion se prăbușea peste Pentagon, cea mai securizată clădire de acest gen din lume. În total, 125 de oameni au murit atunci.

„Inimile noastre încă simt durerea unui viitor furat, pentru părinţii care nu au mai cunoscut fericirea de a deveni bunici, pentru părinţii care nu au mai văzut absolvirea copiilor lor, pentru tinerii şi tinerele care s-ar fi putut căsători şi ar fi putut avea copii”, a spus președintele.

Exact în locul în care a fost lovită clădirea Pentagonului au fost construite o capelă şi un monument în amintirea victimelor.

La New York, rudele celor uciși în atentatele de la World Trade Center s-au adunat la Ground Zero, locul în care se înălțau turnurile gemene. Numele celor 2.606 de victime, între care și patru români, au fost citite în fața tuturor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri