Video 1,6 milioane de oameni au urmărit cum bea cafeaua o astronaută de pe Stația Spațială Internațională

Data publicării:
astronauta
Sursa foto: ESA / Facebook

Un clip de 31 de secunde postat de Agenția Spațială Europeană, în care apare o femeie care bea o ceașcă de cafea, a adunat peste 1,6 milioane de vizualizări și mii de reacții pe Facebook.

Femeia în cauză este Samantha Cristoforetti, astronaut pe Stația Spațială Internațională.

În spațiu, lichidele par să prindă viață, iar filmarea publicată pe 1 octombrie arată ce trebuie să facă astronauții în mediul în care lichidele nu se varsă sau curg - doar plutesc.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Samantha Cristoforetti demonstrează ce trebuie să facă dacă vrea ca să bea o cafea. Dacă pune cafeaua din pungă într-un borcan, lichidul se lipește de pereții acestuia, chiar și când este răsturnat. Astfel, astronauta ne arată ce alternative are: să bea cafeaua din pungă, cu un pai, sau să folosească ceea ce astronauții numesc "o ceașcă spațială".

"Are o formă specială. Acest unghi face cafeaua să curgă spre margine prin capilaritate", se arată în videoclip.

Capilaritatea este capacitatea unui corp poros sau a unui tub de a atrage un lichid.

Aceste cești speciale, denumite Cești Capilare, au o gură mică prin care lichidul este direcționat către o pâlnie îngustă.

Ceștile au fost inventate de un astronaut pe Stația Spațială și reprezintă "primul product patentat inventat în spațiu", potrivit Institulului de Tehnologie Rochester.

Aceste cești au cel puțin un canal care se întinde de pe fundul ceștii până la margine. Capilaritatea dintre băutură și peretele ceștii permit băuturii să se întindă pe canal și să ajungă aproape de margine. O cantitate mică din băutură ajunge în canal, în timp ce restul rămâne în ceașcă.

Când astronauții își pun buzele pe margine, lichidul e tras automat în gura lor și ei pot controla dimensiunea înghițiturilor deschizând mai mult sau mai puțin gura.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri