Sari la conținut

A murit ultimul membru al echipajului Enola Gay, cel care a lansat prima bombă atomică din istorie asupra Hiroshimei

Theodore „Olandezul” Van Kirk, membru al echipajului aerian B-29 Enola Gay, care a lansat prima bombă atomică asupra oraşului japonez Hiroshima, a murit luni, într-un azil de bătrâni din statul american Georgia, la vârsta de 93 de ani.

Echipajul Enola Gay, cel care a lansat prima bombă atomică din istorie, Little Boy. Theodore Van Kirk este al treilea membru al misiunii, de la stânga la dreapta. Foto: Wikimedia Commons

Pilotul Theodore Van Kirk a murit din cauze naturale, a anunţat fiul său, Tom, citat de presa din Statele Unite.

„Little Boy”, prima bombă atomică din istorie lansată, în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, a căzut pe pământul Hiroshimei pe 6 august 1945, ucigând 140.000 de oameni. VanKirk avea 24 de ani în acel moment tragic.

Fiul său, Tom, a declarat să se simte norocos, ca şi fraţii săi, pentru faptul că Theodore Van Kirk, un tată minunat, a rămas activ până la sfârşitul vieţii sale. „Ştiu că a fost recunoscut drept erou, dar noi îl cunoaştem doar ca un tată minunat”, a spus Tom Van Kirk într-o declaraţie telefonică acordată marţi agenţiei Associated Press.

Într-un interviu pentru aceeaşi sursă, Theodore Van Kirk afirma că experienţa sa din Al Doilea Război Mondial i-a demonstrat doar că conflictele armate şi bombele atomice nu rezolvă nimic, dar şi că armele ar trebui eliminate, scrie publicaţia britanică The Telegraph.