Amnesty International: Femeile refugiate, hărțuite și exploatate

Data publicării:
Conditii refugiati insula Lesbos Gulliver GettyImages octombrie 2015 1 1

Foto: Tabără de refugiați din insula Lesbos   Gulliver/ Getty Images

Organizația a intervievat 40 de femei și fete refugiate, care au ajuns în Germania și Norvegia, după ce au trecut prin Turcia și Grecia. Toate femeile au spus că s-au simțit amenințate și lipsite de apărare pe parcursul călătoriei. De asemenea, multe dintre ele au mărturisit că în aproape toate țările prin care au trecut au fost agresate, exploatate financiar, pipăite sau forțate să facă sex cu traficanți, polițiști sau chiar alți imigranți.

Studiul nu a tratat separat violența sexuală de alte forme de violență.  

După ce au supraviețuit războaielor din Irak și Siria, aceste femei au riscat totul ca să se apere pe ele și copii lor de pericol. Dar, din momentul în care începe călătoria sunt, din nou, expuse violenței și exploatării, cu prea puțin sprijin și protecție”, a declarat Tirana Hassan, reprezentanta Amnesty Internationl.

Femeile singure, dar și cele însoțite de copii lor, au declarat că s-au simțit cel mai amenințate în zone de tranzit precum Ungaria, Croația și Grecia, unde au fost forțate să doarmă lângă imigranții bărbați. De multe ori, femeile au părăsit locurile amenajate de dormit și au petrecut noaptea singure pe plajă, pentru că se simțeau mai în siguranță acolo.

De asemenea, femeile au reclamat că au fost obligate să împartă aceeași baie cu bărbații. O femeie a spus organizației Amnesty International că la un centru din Germania, bărbații priveau femeile care se ducea la baie. Unele dintre ele nu au mai mâncat și nu au mai băut nimic în timpul șederii lor acolo ca să nu mai folosească toaletele.

Dintre femeile intervievate, 12 au spus că au fost pipăite în centrele pentru refugiați din țările de tranzit. O tânără de 22 de ani din Irak a declarat că în Germania, un gardian s-a oferit să îi dea haine dacă „stă singură cu el”.

Femeile intervievate au reclamat condițiile din centrele pentru refugiați, unde era murdar, mâncarea era limitată, și femeile însărcinate nu erau ajutate.

De asemenea, traficanții au în vizor femeile care călătoresc singure, deoarece sunt mai vulnerabile. Când nu au bani suficienți pentru a-și plăti călătoria, traficanții le forțează să facă sex ca să le permită accesul în barcă.

„La un hotel din Turcia, unul dintre bărbații care lucra cu traficantul, un bărbat sirian, mi-a spus că dacă mă culc cu el, nu o să plătesc sau o să plătesc mai puțin. Am spus nu. La fel ni s-a întâmplat tuturor în Iordania”, a declarat Hala, o refugiată în vârstă de 23 de ani.

„Prietena mea care a venit cu mine din Siria a rămas fără bani în Turcia, așa că unul dintre colegii traficantului i-a spus că dacă face sex cu el nu trebuie să mai plătească. Ea a spus nu, așa că și acum e în Turcia”, a declarat o altă femeie.

„Traficantul mă hărțuia. A încercat să mă atingă de mai multe ori. Doar când vărul meu se afla lângă mine, nu se apropia. Îmi era foarte frică, mai ales că pe drum am tot auzit povești despre femei care nu îli permiteau prețurile impuse de traficanți și singura opțiune era să facă sex cu ei”, a spus Nahla.

Unele femei au fost agresate de alți refugiați, dar și de polițiști mai ales atunci când izbucneau conflicte între autorități și refugiați.

Amnesty International a atras atenția că trebuie luate mai multe măsuri pentru a proteja imigrantele.

Citiți și:

Elveția vrea să confiște bunurile refugiaților

Autocar cu sirieni, cadou pentru Angela Merkel

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri