Angela Merkel: Terorismul din Mali este o ameninţare pentru Europa

Data publicării:
angela 20merkel 20mfax-44199

"Germania consideră că situaţia din regiune influenţează propria sa securitate, deoarece, bineînţeles, terorismul din Mali nu este doar o ameninţare pentru Africa, ci şi pentru Europa", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, alături de preşedintele Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest, preşedintele ivorian Alassane Ouattara.

Ouattara, care este şi preşedintele Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), i-a îndemnat pe toţi europenii să susţină operaţiunea militară a Franţei în Mali. "Eu sper că această acţiune va fi susţinută de către toţi europenii", a declarat Ouattara. "Trebuia reacţionat urgent şi eu îl felicit pe preşedintele Hollande pentru aceasta, dar întreaga lume ar trebui să se mobilizeze", a insistat el.

"Noi vrem ca trupele franceze să se alăture cât mai curând trupelor din Mali şi să trecem la o etapă de sprijin umanitar şi de consolidare a procesului politic”, a adăugat preşedintele ivorian.

Anterior, ministrul german al Apărării, Thomas de Maizière, a declarat că Berlinul a pus la dispoziţia ECOWAS două avioane de transport ale consorţiului Transall.

"Noi suntem pregătiţi să transportăm trupele statelor ECOWAS spre Bamako", a afirmat ministrul.

Plecarea avioanelor ar putea avea loc "fără întârziere", după ce vor fi soluţionate "câteva probleme tehnice", a indicat de Maizière. El a subliniat că Guvernul nu a avut nevoie de o aprobare din partea Parlamentului german pentru a acorda un astfel de sprijin logistic.

Ajutor umanitar pentru refugiaţi

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a anunţat, de asemenea, acordarea unui ajutor umanitar în valoare de un million de euro pentru refugiaţii din ţările vecine ale Mali.

Potrivit unei rezoluţii ONU, ECOWAS ar trebui să creeze un detaşament de intervenţie din 3.300 de soldaţi contra islamiştilor care au ocupat nordul statului Mali.

Franţa, ale cărei Forţe Aeriene atacă din 11 ianuarie poziţii ale islamiştilor din Mali, a iniţiat şi operaţiuni terestre în această ţară. Peste 800 de militari francezi se află deja în Mali, iar numărul lor urmează să crească până la 2.500.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri