Sari la conținut

Bătălia pentru Mosul | Jihadiştii ar putea fugi în Europa

Ofensiva de eliberare a Mosulului pare să meargă mai bine decât se aştepta armata irakiană. Militarii au ajuns la periferia oraşului, ajutaţi de miliţiile kurde şi coaliţia internaţională. Însă greul de-abia acum începe. Teroriştii au lăsat în urmă tot felul de capcane pentru trupele irakiene şi folosesc civilii drept scuturi umane. În acest context, bătălia propriu-zisă de eliberare a Mosulului ar putea începe abia peste câteva săptămâni.

În urmă cu doi ani, armata irakiană a aruncat armele şi a fugit din Mosul, lăsând oraşul pradă teroriştilor. Acum, cu ajutorul rebelilor kurzi şi al coaliţiei internaţionale, soldaţii Bagdadului s-au întors să-l recucerească. În drumul lor au eliberat zeci de sate de sub controlul jihadiştilor, după ce au evitat capcanele lăsate de aceştia.

Teroriştii se ascund în casele oamenilor

Ofensiva de la Mosul este urmărită îndeaproape de zeci de jurnalişti. Aceştia îi însoţesc pe militarii irakieni şi, de multe ori, îşi pun viaţa în pericol.

Sunt încrezător că ISIS va fi înfrânt şi în Mosul, aşa cum s-a întâmplat şi în comunităţile din Irak, iar acesta va fi încă un pas spre distrugerea lor”, a spus președintele SUA, Barack Obama.

Propaganda ISIS | Nimic nou pe frontul din Mosul

În Mosul, lucrurile se văd, însă, diferit. Cel puţin asta arată o filmare de propagandă a grupării Stat Islamic, dată publicităţii în timpul luptelor.

Totul e bine aici, în Mosul, mulţumită lui Allah. Suntem în siguranţă. Situaţia din Mosul e extraordinară, totul e normal, activitatea e normală”, spun jihadiștii din filmare.

Pe lângă regimul de teroare impus în teritoriile ocupate, jihadiştii au incendiat mai multe sonde de petrol, astfel încât să nu mai poată fi folosite.

„Are un impact foarte rău asupra regiunii şi locuitorilor, pentru că fumul continuă să se întindă. Oamenii se vor îmbolnăvi şi probabil vor apărea diverse epidemii”, a spus un martor.

Izgonirea terorişitilor din Mosul ar putea avea şi efecte deloc de neglijat. Comisarul pentru securitate al Uniunii Europene atrage atenţia că jihadiştii care fug din Mosul ar putea lua drumul Europei. Prin umare, spune acelaşi oficial, statele europene ar trebui să ia măsuri de siguranţă, pentru ca acest lucru să nu se întâmple.