Burgerii vegetali se vor numi tot burgeri, a decis Parlamentul European. Nu pot fi etichetate „iaurt” sau „brânză” produsele din legume

Data actualizării: Data publicării:
Closeup of two raw uncooked red vegan meat burger patties in plastic packaging
Foto: GettyImages

Parlamentul European a respins, vineri, amendamentul cu privire la etichetarea produselor fabricate din legume care imitau carnea. Potrivit amendamentului termeni precum „burger” sau „cârnați” ar fi urmat să fie interziși pentru produsele vegetale. În schimb, eurodeputații au interzis folosirea denumirii „iaurt”, „brânză” sau „smântână” pentru produsele care nu conțin lapte de origine animală, informează bfmtv.com. 

Parlamentul European a votat cu o largă majoritate împotriva unui amendament care propune interzicerea în UE a folosirii denumirilor de „cârnați”, „hamburger”, „file” sau „escalope” pentru produsele fabricate din legume sau cereale care nu conțin carne de animale, dar imită textura acesteia. Franța adoptase deja o astfel de interdicție.

Potrivit amendamentului respins de Parlamentul European, produsele pe bază de plante, precum burgerii sau cârnații ar fi urmat să fie redenumite drept „discuri” și „batoane” vegane.

Pe de altă parte, deputații europeni au aprobat în mod covârșitor un alt amendament care interzice denumirile „lapte”, „iaurt”, „brânză” sau „smântână” pentru produsele fără lapte de origine animală, inclusiv produse nealimentare, de exemplu „gel de duș cu lapte de soia”.

Singurele excepții sunt termenii uzali: lapte de migdale, lapte de cocos sau unt de cacao.

Amendamentul adoptat va fi negociat acum cu statele membre.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri