BUSINESS CLUB. Nicolas Sarkozy, între politică și afaceri

Data publicării:
11032013 20sarko-54209

Nicolas Sarkozy se află într-o mare cumpănă. Pe de o parte, ofertele primite din partea fondurilor de investiţii sunt tentante ca salariu.

Pe de alta, declinul în sondaje al actualului preşedinte francez Francois Hollande alimentează speranţele lui Nicolas Sarkozy într-o revenire pe scena politică.

Mai prudenți, unii dintre consilieri l-au avertizat pe fostul președinte că implicarea în afaceri nu se potrivește cu politica, pentru că, în vremuri de crizî, francezii nu văd cu ochi buni sectorul financiar.

Fosta Primă Doamnă de la Palatul Elysee, Carla Bruni, nu-și dorește o revenire a soțului său în politică. Intrarea în afaceri este un fel de plan B pentru fostul președinte, la care va apela dacă nu va reintra în politică. Propunerea de a intra în afaceri vine de la fondul suveran al Qatarului, care are dețineri importante la mari companii din întreaga lume. În portofoliul celor din Qatar se numără mari companii - de la bănci ca Barclays, Credit Suisse până la constructori auto precum Porsche sau Volkswagen.

Încă nu se știe ce decizie va lua fostul președinte. Cert este că Sarkozy s-a consultat cu prieteni din mediul de afaceri și chiar a venit cu o idee de investiții pe piețele emergente precum Brazilia sau Maroc. Dacă ar intra în lumea investițiilor, Nicolas Sarkozy ar avea o funcție fără putere de decizie, dar asta nu înseamnă că va fi lipsită de importanță. Fostul președinte ar trebui să atragă investitori prin relațiile sale politice și de afaceri. Ajutor ar putea primi și de la fratele său, Olivier, care este partener la grupul financiar american Carlyle.

Nicolas Sarkozy are experiență de diplomat, nu de om de afaceri. Pentru cei care vin cu banii e o mișcare de imagine, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor figuri politice de marcă din Europa. Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a devenit director la celebra bancă de investiții Rotschild. La fel ca Sarkozy, nici Schroeder nu acumulase experiență în sfera afacerilor. Dar avea conexiuni extrem de valoroase peste tot în lume. În prezent, Gerhard Schroeder este omul de bază al rușilor de la Gazprom la gazoductul Nord Stream.

Fostul premier britanic Tony Blair s-a lasat convins de numele mari din lumea afacerilor. În 2008, Blair a acceptat să se alăture băncii de investiții JP Morgan, una dintre cele mai mari din Statele Unite ale Americii, pe post de consultant senior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri