Ce este de fapt "râul de aur" care se vede din satelit în zona unei mine de diamante din Africa de Sud

Data actualizării: Data publicării:
dezastru miniser in africa de sud
Un baraj prăbușit la o mină de diamante din Africa de Sud a eliberat recent un val de deșeuri miniere în acea zonă. FOTO: earthobservatory.nasa.gov

Un baraj prăbușit la o mină de diamante din Africa de Sud a eliberat recent un val de deșeuri miniere în acea zonă. Dezastrul este atât de mare încât se vede din satelit ca un "râu" auriu de deșeuri miniere.

Nu tot ce strălucește este aur. Uneori, este un râu de deșeuri miniere, scrie Live Science.

Fotografiile realizate prin satelit au surprins un râu auriu de noroi uscat, care efectiv sclipește, deși strălucirea este cauzată de resturi toxice.

Dezastrul s-a produs în 11 septembrie, când un baraj de la o mină de diamante din Jagersfontein, Africa de Sud, s-a prăbușit, eliberând deșeuri miniere, cunoscute sub numele de steril, care au ajuns la periferia orașului și în mediul rural din jur. În acest dezastru au murit trei persoane și au fost rănite alte 40, potrivit Bloomberg. Inundațiile au distrus zeci de case și au dus la închiderea drumurilor, apa a fost poluată, iar sute de oi au fost ucise.

Aceste scurgeri sunt un amestec de praf, rocă spartă, apă și alte reziduuri rezultate din minerit. Surplusul de mâl conține adesea urme de metale, cum ar fi cupru, mercur, cadmiu și zinc, precum și alți compuși, inclusiv petrol, acid sulfuric și chiar cianură, conform Earthworks, o organizație din SUA care sprijină comunitățile afectate de minerit și extracția de combustibili fosili.

O imagine din satelit realizată în 4 octombrie de satelitul Landsat 9, care este deținut de NASA și US Geological Survey, arată un râu auriu de noroi care a apărut atunci când sterilul vărsat s-a scurs din orașul minier și în cele din urmă s-a uscat.

Imaginea a fost făcută publică în 20 octombrie de Observatorul Pământului al NASA. O altă fotografie realizată în zonă de satelitul Landsat 8 cu o zi înainte de prăbușirea barajului, arată partea din peretele sudic al barajului care a fost spart. Este exact locul pe unde sterilul s-a scurs pe dealurile din apropiere, înainte de a se revărsa în râul  Prosesspruit, potrivit Observatorului Pământului. În total, sterilul uscat acoperă aproximativ 26 km pătrați de teren agricol.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri