Compromisuri pentru buget la Washington. Cum încearcă clasa politică americană să recâştige încrederea populaţiei

Data publicării:
congres

Politicienii americani au ajuns la o înţelegere în urma căreia doi ani de acum încolo Statele Unite vor evita intrarea într-o criză bugetară precum cea din octombrie. Neînţelegerile pe buget aproape că au aruncat SUA în incapacitate de plată pentru prima oară în istoria recentă.

Foto: wikipedia.org

Conştienţi de răul pe care şi-l fac singuri în ochii alegătorilor, republicanii şi democraţii au ajuns la un compromis prin care bugetul va fi aprobat mult mai uşor, o formă de respect pentru cetăţeni şi pentru companiile private care colaborează cu guvernul.

Chiar dacă nu rezolvă problemele economiei americane, compromisul la care au ajuns republicanii şi democraţii pe bugetul următorilor doi ani are un important rol psihologic: va readuce, cel puţin pentru moment, încrederea populaţiei şi a mediului privat în clasa politică.

Cu ajutorul acestei înţelegeri, procesul de aprobare a bugetului nu va mai sări din criză în criză”, consideră preşedintele Comisiei pentru buget din Congresul SUA, Patty Murray.

În următorii doi ani vor fi diminuate tăierile bugetare automate care se activau în momentul în care politicienii nu cădeau de acord asupra reducerii cheltuielilor publice. În schimb, cele două forţe politice au decis să stabilească de comun acord de unde să taie bani şi unde să lase cheltuielile neschimbate. În felul acesta dispare riscul ca unele instituţii şi servicii publice, cum ar fi armata Statelor Unite, să se trezească peste noapte cu bugetul redus automat.

În plus, măsura ar reduce deficitul bugetar cu 23 de miliarde de dolari. „Această lege va reduce deficitul cu 23 de miliarde de dolari. Nu vor fi creşteri de taxe, iar cheltuielile vor fi tăiate în mod inteligent”, a spus Paul Ryan, lider al republicanilor.

În octombrie, timp de două săptămâni, majoritatea funcţionarilor publici americani au fost trimişi în concediu fără plată după ce neînţelegerile dintre democraţi şi republicani pe marginea bugetului au blocat activitatea guvernului. Negocierile dure dintre cele două partide au fost cât pe ce să blocheze ridicarea plafonului datoriei publice, ceea ce ar fi aruncat Statele Unite în incapacitate de plată. Prin compromisul de marţi seară, republicanii şi democraţii speră să evite repetarea unor astfel de crize.

Înţelegerea le va permite comitetelor din Congres să funcţioneze conform procedurilor normale şi le oferă agenţiilor guvernamentale şi companiilor care fac afaceri cu ele siguranţa de care au nevoie ca să facă angajări şi să facă investiţii”, a adăugat Patty Murray.

Pentru a putea fi aplicat, compromisul celor două forţe politice va fi votat în Congres în perioada următoare.

Business Cover


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri