Comuniștii moldoveni schimbă tactica. Nu mai vor anticipate, vor alegerea unui șef al Parlamentului

Data publicării:
voronin-Mediafax Foto-Radu Stefan Resized 1

„Stimați colegi, s-a creat o situație foarte complicată în cadrul organelor de guvernământ din țara noastră, când Executivul a fost trims în demisie de la începutul lunii martie, iar zilele trecute Parlamentul a rămas fără președinte. Noi, împreună cu dvs, inventăm diferite funcții de interimat”, a declarat în Parlament liderul PCRM, Vladimir Voronin, relatează Unimedia.

În context, președintele comuniștilor a solicitat să fie anunțată o pauză până mâine, iar facțiunile să se reunească pentru consultări în vederea identificării unei candidaturi potrivite pentru funcție de președinte al Parlamentului. „Noi cerem ca în ședința Parlamentului de astăzi să fie anunțată pauză până mâine, timp în care facțiunile să se consulte întru identificarea unei candidaturi pentru funcția de președinte al Parlamentului. Trebuie să începem procedura de numire a noului președinte al Parlamentului. După această decizie, lucrurile o să revină la normalitate”, a adăugat Voronin.

PLDM este susprins de propunerea comuniștilor

Propunerea Partidului Comuniștilor i-a luat prin surprindere pe deputații din facțiunile PLDM și PL, mai puțin pe cei din fracțiunea PD. Liberal-democrații au menționat că pe parcursul zilei de astăzi urmează să discute cu comuniștii și să clarifice situația. Când se va contura numele candidatului pentru funcția de președinte al Parlamentului, spune Valeriu Streleț, va fi clar dacă la mijloc a fost sau nu o înțelegere prealabilă între PD și PCRM.  

„Îmi vine greu să intuiesc ce presupun sau ce propun comuniștii. Această propunere conține un element de surpriză. Urmează să ne consultăm pe parcursul zilei de azi în vederea identificării unei candidaturi pentru funcția de președinte al Parlamentului”, a menționat liderul facțiunii PLDM.

Întrebat de jurnaliști dacă presupune că a avut loc o înțelegere prealabilă între PD și PCRM, Streleț a spus că la finele zilei de zi va mai fi clar.

Liberal-democratul crede că votarea unui nou președinte al Parlamentului ar putea reda țării stabilitatea de care are nevoie. „Candidatura urmează să fie stabilită de majoritatea parlamentară. Dacă mâine va exista o candidatură agreată, putem asista la crearea unei majorități parlamentare care ulterior ar putea propune președintelui o candidatură pentru funcția de prim-ministru, ulterior să participe la votarea Guvernului și a Programului de Guvernare”, a specificat Streleț.

Opinia PLDM este împărtășită și de grupul liberalilor reformatori. „Alegerea președintelui Parlamentului, cu statut deplin, ar conferi un grad suplimentar de stabilitate activității parlamentare. Deocamdată nu am primit invitație la dialog. Este necesar ca toate facțiunile, și mai ales de dreapta, să participe la aceste negocieri. Faptul că anume comuniștii au solicitat întreruperea și au abordat subiectul alegerii speakerului probabil că este legat de faptul că este nevoie de o garanție suplimentară la modificările legislative ulterioare”, a subliniat Ion Hadârcă, făcând referire la proiectele privind sistemul electoral mixt și revocarea din funcție a procurorului general.

Deputatul PL bănuiește că există o înțelegere între facțiuni, dar a evitat să se pronunțe pe acest subiect.  Deputatul PD Adrian Candu a spus că facțiunea PCRM și-a dat seama că „țara e plină de interimate și probabil ar trebui să începem să construim ceva, nu doar să distrugem.” 

Citiți și: Președintele Parlamentului de la Chișinău a fost demis

Mircea Druc: Iurie Leancă va rămâne premier, Filat îi va spune ce trebuie să facă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri